Parasport

Magyar Parasport Napja a Városházán

Fotó: Szabó Bence
Papp Zsolt
2021.02.24. 15:07

Győr fontos helyszíne volt az idei parasport napjának, a város több iskolájában is érzékenyítő programokat tartottak, a Városházán pedig számos sportág mutatkozott be, köztük a Teqball parasport változata is.

A Magyar Parasport Napját minden évben február 22-én ünnepeljük, ami egy szimbolikus dátum, hiszen 1970-ben ezen a napon alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja, amely az első parasport egyesület volt hazánkban. Győr évről évre csatlakozik a jeles naphoz annak érdekében, hogy minél többen megismerjék a parasportokat, ezáltal erősödjön az egymás iránti elfogadás. Ennek szellemében rendeztek programokat a Radnóti Miklós Általános Iskolában, a Széchenyi István Egyetemen, a Városházán és több más intézményben is.

Teqball a Széchenyi István Egyetemen. Fotó: Szabó Bence

Ahogy Patkás Tamás világrekorder nyílt vízi úszó, Győr parasport nagykövete lapunknak fogalmazott, egyrészt a feladat, hogy az ép társadalom lássa, mire képesek a fogyatékkal élők, másrészt a fogyatékkal élők elhiggyék, hogy nem vagyunk vesztesek, komoly célokat tűzhetünk ki magunk elé, és meg is tudjuk valósítani azokat. „Példaértékű, ahogy Győr az ügy mellett áll. A legfontosabb a társadalom érzékenyítése, az elfogadás erősítése. Ennek érdekében délelőtt magam is iskolai érzékenyítő órákat tartottam Enesén, és online konferencián is részt vettem a témában. Örülök annak, hogy ekkora figyelmet kap a parasport, és bízom abban, hogy mihamarabb túl leszünk a járványon, mert akkor még több emberhez eljuthatunk.” – mondta kérdésünkre Patkás Tamás.

A városházi programon rajta kívül részt vett Szvitacs Alexa, Európa-bajnok para-asztaliteniszező és Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is, akiknek közreműködésével olyan mozgásformákat mutattak be, mint a vakon járás, a darts gyengébbik kézzel, vagy a boccia, sőt a világhódító útjára Magyarországról induló teqball para változata is. Ez a hazánkból indult sportág nem egész tíz év alatt hihetetlen utat járt be, hiszen ma már nemzetközi szervezettel (Fiteq) és 96 nemzeti szövetséggel rendelkezik. – meséli kérdésünkre Illés Bertold a Teqball nemzetközi kapcsolatokért felelős menedzsere.

Illés Bertold. Fotó: Szabó Bence

Hozzáteszi, a cél, hogy a teqball olimpiai sportág lehessen, és ehhez egyre közelebb kerülnek, hiszen 2020-ban a GAISF (Global Association of International Sports Federations) a tagjai közé választotta a Fiteq-et. „A mai nap különösen is fontos a számunkra, hiszen a teqball mindenki sportja, és ebbe a sérültséggel élőket is beleértjük. A para teqball jelenleg is tesztelés alatt áll, de a lényegesebb szabályok lefektetése már megtörtént.” – mondja Illés Bertold, aki azt is hozzáteszi, hogy a nap folyamán a győri Széchenyi István Egyetemen mutatták be a hallgatóknak a Teqball általános és mozgáskorlátozottak részére megalkotott változatát. Mint megtudtuk, ezt végtaghiányos sportolók kétféleképpen játszhatják, vagy alsó végtagprotézis segítségével vagy mankókkal.

„A célunk az elfogadás segítése, illetve annak a bemutatása, hogy a fogyatékkal élők teljesítménye nem marad el az épektől. Ennek megfelelően a sportág szerepeltetésével nem csak az olimpiát, de a paralimpiát is megcélozzák.”

Kapcsolódó témák: #parasport | #Parasport Napja |