Hirdetés

14 éve nevezték meg a világ 7 új csodáját

Illusztráció: Freepik
Ihász Nóra
2021.07.07. 18:09

2007. július 7-én hirdették ki a világ hét új csodáját: a maja piramist, a Colosseumot, a Machu Picchut, a Megváltó Krisztus szobrát, a kínai Nagy Falat, Petra sziklavárosát és a Tádzs Mahalt. A 18 hónapon át tartó, nemzetközi szavazás során több mint 100 millió voks érkezett be a szervezőkhöz.

Hirdetés

Az ókori világ hét csodáját, egy kivételével, csak a tankönyvekből ismerhetjük, hiszen hétből hatnak – vagy földrengés, vagy tűzeset miatt – már réges-rég nyoma veszett.

Ilyen volt Szemiramisz függőkertje, az epheszoszi Artemisz-templom, Pheidiasz olümpiai Zeusz-szobra, a halikarnasszoszi mauzóleum, a rodoszi kolosszus és a pharoszi világítótorony.

A legidősebb, a leggigantikusabb és az egyetlen fennmaradt csoda pedig nem más, mint a gízai nagy piramis, mely 147 méteres magasságával 4000 évig a világ legmagasabb épületének számított.

Az egyiptomi piramisok. Fotó: Freepik

A világ hét új csodájának ötlete a svájci Bernard Weber nevéhez köthető, aki egyszerre filmkészítő, múzeumkurátor, pilóta és felfedező. Öt nyelven beszél folyékonyan; korábban filmes projektjei miatt, majd a „New7Wonders” kapcsán folyamatosan járta a világot, lételeme az utazás. Szerinte így lehet felfedezni a bolygónk különleges szépségét, és az ember által létrehozott grandiozitást.

2006. január elsején hozták nyilvánosságra és bocsátották szavazásra a 21 építményből álló listát, amelyre interneten, SMS-ben és telefonon lehetett másfél évig, azaz 2007. július 6-áig szavazni.

A lista a következő esélyesekből állt (a hét győztes csodát kiemeltük a felsorolásban):

– Aja Szofia székesegyház (Isztambul, Törökország)
– Akropolisz (Athén, Görögország)
– Alhambra (Granada, Spanyolország)
– Angkor romtemplomai (Kambodzsa)
Chichén Itza maja piramisa (Yucatán-félsziget, Mexikó)
– Eiffel-torony (Párizs, Franciaország)
– Gízai piramisok (Egyiptom)
– Húsvét-sziget szobrai (Chile)
Colosseum (Róma, Olaszország)
– Kreml és a Vörös tér (Moszkva, Oroszország)
– Kiyomizu templom (Kioto, Japán)
Machu Picchu romvárosa (Peru)
Megváltó Krisztus szobra (Rio de Janeiro, Brazília)
Nagy Fal (Kína)
– Neuschwanstein-kastély (Füssen, Németország)
– Operaház (Sydney, Ausztrália)
Petra, sziklaváros (Jordánia)
– Stonehenge (Wiltshire, Egyesült Királyság)
– Szabadság-szobor (New York, Egyesült Államok)
Tádzs Mahal (Agra, India)
– Timbuktu vályogvárosa (Mali)

Tádzs Mahal. Fotó: Freepik

A szervezők májusban kiemelték a 21 lélegzetelállító építményt felvonultató listából a gízai piramisokat, ezzel kedvére téve az egyiptomi hatóságoknak.

Az ország műemlékvédelmi hivatala és a kulturális miniszter ugyanis azt kifogásolták, hogy miért kellene az egyetlen még meglévő ókori csodának egy ilyen szavazáson megmérkőznie.

Ahogy maguk a csodaszámba menő épületek, úgy az eredményhirdetés is grandiózusnak számított. Az eseményt Lisszabonban tartották, a két és fél órás műsorban több híresség is megjelent: a meghívottak között volt például Neil Armstrong űrhajóslegenda, Jennifer Lopez énekesnő, José Carreras operaénekes, valamint Cristiano Ronaldo labdarúgósztár is. Az esemény házigazdájának szerepét az Oscar-díjas Hilary Swank és Ben Kingsley, valamint Bollywood csillaga, Bipasha Basu töltötték be.

Kapcsolódó témák: #csoda | #épület | #Kultúra |
Hirdetés