„A Diósgyőr elleni 5:4 mindig, mindenhol visszaköszön”

Csapatkapitányból lett az ETO vezetőedzője Csató Sándor

Fotó: O. Jakócs Péter
Nagy Roland
2020.09.13. 13:10

Nagyjából huszonnégy éve a békécsabai „bajuszos” különítménnyel érkezett Győrbe, és részese volt annak az időszaknak, amikor a városban utoljára volt igazi futball-láz. Csató Sándor akkoriban kapitányként vezette ki az ETO-t a pályára, a következő NB II.-es fordulótól pedig vezetőedzőként teheti meg ezt. A Reszeli-korszak meghatározó játékosának az új stadionban is eszébe jutottak régi emlékek.

Most, hogy sétáltunk a pályára, bevillant a régi stadion képe, és az a hátborzongató érzés, amikor a Fradi ellen játszottunk, és tele volt az egész lelátó, 1998 májusában 28 ezer ember őrjöngött a nézőtéren – mutat a régi eredményjelző irányába Csató Sándor. – Az lett az év meccse, sajnos 3–2-re kikaptunk, de ma is azt mondom, az olyan meccsek miatt érdemes futballozni. A végén itt, a kispadoknál állt Nyilasi Tibor, a Fradi edzője, mindenkivel kezet fogott, és azt mondta, ő ilyen mérkőzést még nem látott Magyarországon.

Nem a Diósgyőr elleni nagy fordítás volt a legnagyobb élmény?

Azt a győzelmet természetesen az életben nem felejtem el. Bárhova megyek a városban, mindig mindenhol előkerül a téma, váratlan helyzetekben is. Nemrég voltam autót átiratni. Látták az ügyintézők leírva a nevem, rögtön jött a sztori, hogy ők is emlékeznek arra az estére, és hogy életük ETO-meccse volt. Akkor ősszel hét mérkőzést nyertünk zsinórban, az MTK-t is egy olyan találkozón vertük, amire ezrek kísértek el bennünket Budapestre. Mracskó kapásgólját szoktam mutogatni a gyerekeknek, hogy azért akkor is voltak futballisták.

Hogyan kerültek Győrbe a békéscsabai játékosok? Mi, szurkolók csak azt láttuk, hogy egyszerre nagyon sok bajszos focista lett a keretben.

Már majdnem aláírtunk Misivel a Honvédhoz, de hívtak Győrből is bennünket. Eljöttünk, megegyeztünk, de kérdezték, hogy tudunk-e egy jó balhátvédet. Persze, van, a Zahorán Zoli. Van-e esetleg ötletünk jobboldali támadóra. Naná, a Fodor Tibi. De kéne egy csatár is, mert azok is elmentek. Legyen a Szarvas Jani, és ez a kérdezz-felelek ment egy darabig, mi jöttünk hatan.

Mit hozott magával ez a társaság Győrbe?

Többet, mint néhány szál csabai kolbászt. Na persze abból is jutott bőven, de leraktuk egy jó közösség alapjait. Akkor kezdett edzőként Reszeli-Soós István, és telt házas meccseket akart. Mracskó oltogatta is rendesen: „Honnan is jöttél, Pista, Tiszakécskéről? Háromszáz néző előtt bohóckodtatok, egész évben nem volt annyi nézőtök, amennyit ide egy meccsre akarsz.” Bejött a terve, az emberek szerettek minket. Minden héten mentünk valami kis faluba, úgy fogadtak bennünket, mint a legnagyobb sztárokat.

Tervben volt az, hogy edzőként folytatja, vagy az élet hozta a kispadon játékos pályafutása végén?

Az volt a legnagyobb szerencsém, hogy Csank János egyből odavett magához a stábjába a Videotonhoz, aztán a Fradinál is dolgoztunk együtt. Utóbbi meghatározta a következő éveket is, mert mindenhova vele tartottam. Most is hetente többször beszélünk. Néha, amikor nézek egy BL-meccset, csörög a telefon, hogy „Ezt láttad? Azt láttad?” Sokszor én elfeledkezem arról, hogy edzői szemmel nézzem a focit, mert csak jól akarom érezni magam. Na, akkor telefonál János. Meghatározó személy ő az edzői karrieremben. Persze a mi munkánkat is az eredmény határozza meg.

Nehéz feladat következik. Milyen Csató-féle ETO-t láthat a közönség?

Mindenképpen előrébb kell lépnünk, mert ez a mostani állapot senkinek se jó. Szeretném beépíteni a fiatalokat, akiket elég jól ismerek, hiszen 8-10 játékossal a korosztályos csapatoknál már dolgoztam együtt. Én nem az ordibálós edző vagyok, játékosként is azt szerettem, ha az agyamra hatnak, észérvekkel. Ezt az utat követem most is, és remélem, elindulunk felfelé.

Kapcsolódó témák: #ETO | #labdarúgás |