Ünnepi Könyvhét

Vásár és író-olvasó találkozók

Fotó: Ács Tamás
Földvári Gabriella
2022.06.06. 08:58

Könyvújdonságok, író-olvasó találkozók várnak ránk az Ünnepi Könyvhét alkalmából június 9–11. között Győrben. Az eseményt Zalán Tibor József Attila-díjas író, költő, drámaíró nyitja meg csütörtökön 16 órakor a Kisfaludy Könyvtárban,

A Könyvhéten találkozhatunk többek között Kerecsényi Évával, Juhász Attilával, Vizsy Ferenccel, Szávai Gézával, Benedek Szabolccsal. Fellép Nyakas Péter, Varró Dániel és Molnár György. 

A könyvvásár a Baross úton lesz a Csónakos-szobortól a Kisfaludy Könyvtárig, pénteken és szombaton Nyakas Péter muzsikál 15–18 óra között a Baross úton a Szent György-díszkútnál. A gyerekeket a Baross út–Kazinczy u. sarkán felállított sátornál várják. A következőkben győri szerzők köteteit ajánljuk az olvasók figyelmébe.

Fényhozó
„Két bolygó voltunk, két égitest, kik az univerzumban keringtek, s lett belőlünk tiszta fényfolyó, hogy beutazhassuk a mindent.” Az idézet Kerecsényi Éva Fényhozó című versének utolsó versszaka, amely az újonnan megjelent, immár negyedik kötetének címéül is szolgál, s talán sejtetni enged valamennyit a címválasztásról is. „Köszönet az ihletet adó pillanatokért mindazoknak, akik fényt, szeretetet, meghittséget hoztak, hoznak az életembe, s remélem, a verseimmel nekem is sikerül a jó érzések lámpását meggyújtani az olvasók lelkében” – mondta lapunknak a győri költőnő. A kötetbe az elmúlt öt év versei közül azokat válogatta össze, amelyek inkább a fel, mint a le irányába mutatnak, vigasztalást, biztatást nyújtanak, életörömöt sugároznak: „Lubickoljunk a perc örömében, csöppnyi csodákból rakjunk tüzet, szárítkozzunk a szív melegével, s öleljük egymást, amíg lehet.” A kötet bemutatója június 9-én 18 órakor lesz a Kisfaludy Károly Könyvtár muzeális gyűjteményében.

Indaba, gyermekeim
Vusamazulu Credo Mutwa: Indaba, gyermekeim – Afrikai mítoszok, legendák című könyvét Lehőcz Rudolf fordította magyarra, aki maga is élt Dél-Afrikában. A kötet egy lenyűgözően megírt prózában tanít annak a fontosságára, hogy miért kell megismernünk más népek kultúráját. A szerző zulu hagyományos gyógyító, egy jós volt hazájában, több, a zulu folklórral foglalkozó könyvet is írt. „Én pedig etettem az úgynevezett „Főnökök Nagy Vérfogadalmát”, elvágtam egy eret a kezemen (a balon), és hagytam, hogy tíz csepp vér belecsordogáljon az egyik tátongó, golyó ütötte sebbe, hogy foltot ejtsen az ő karcsú barna testén, megesküdve, hogy elmondom a világnak az igazságot a bantu népről, és így védem meg földijeim sokaságát attól a kíntól, melyet mi éreztünk közeli hozzátartozónk halála miatt. Ez a könyv csupán a kezdete az esküm beteljesítésének”. A könyv bemutatója június 11-én 17 órakor lesz a Kisfaludy Károly Könyvtár muzeális gyűjteményében. 

Nemzetiségek Győrben
A Győr+ Média kiadásában megjelent kötetben nyolc nemzetiség mutatkozik be, a szerzők szerint sokan nem is tudják, hogy a cigány, a német, a lengyel, az örmény nemzetiségeken túl például bolgár és orosz közösség is létezik Győrben. „Kultúránk és sorsunk összeforrt, ezért az volt a célunk, hogy valamennyi itt élő nemzetiség megmutathassa magát a könyvben – mondta Takács Miklós társszerző. Bihari Zoltán, a kiadvány másik társszerzője arról számolt be, hogy a nemzetiségek számára ez a bemutatkozás egyedülálló. A történelmi, kulturális áttekintés mellett egyéni történeteket ismerhetünk meg.

A Baross úti könyvvásárban megtalálják a Győr+ Média standját is, ahol a médiacégünk kiadásában megjelent, Az államminiszter alsógatyája, A győri utcák könyve, a Nemzetiségek Győrben, és a Nyanyulok című kötetet kínáljuk kedvezményesen.