Hirdetés
Háború Ukrajnában

Veszélyben a vízellátás: a kormány segít Beregszászon – cikkünk frissül!

Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
Győr+
2022.03.22. 06:13

Hétfőn felváltották a csernobili nukleáris hulladéktárolókat üzemeltető, három hete folyamatosan dolgozó, egyetlen műszaknyi személyzet másik felét is, miután vasárnap már távozhatott a személyzet egyik fele - jelentette be az ENSZ nukleáris megfigyelőközpontja, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Kedden is tudósítunk az immár 27 napja dúló háborúról.

Hirdetés

Orbán Viktor: Magyarország senkit nem hagy magára

A miniszterelnök kedden ellátogatott a budapesti BOK csarnokban létesített humanitárius tranzitpontra.

Veszélyben a vízellátás: a kormány segít Beregszászon

Egyre súlyosabbak a háborús cselekmények Ukrajnában; a kormány 66 millió forinttal segíti Beregszászt – írta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán.

Hirdetés

Ferenc pápa telefonon beszélt Zelenszkij ukrán elnökkel

Ferenc pápa azt mondta, mindent megtesz a háború befejezése érdekében.

750 millió forintot gyűjtöttek a magyar emberek a menekülteknek

Jó kezekben van és eljut a rászorulókhoz az a 750 millió forint, amit eddig a magyar emberek gyűjtöttek az ukrajnai menekültek megsegítésére – jelentette ki a magyar-ukrán határon tett látogatása alkalmával a közmédiának Novák Katalin kedden.

Bombariadó miatt szakadt meg a miniszterek találkozója

Egy ukrajnai bombariadó miatt hirtelen félbeszakították az uniós mezőgazdasági miniszterek és ukrán kollégájuk, Roman Lescsenko közötti videós találkozót hétfőn.

Kötelező uniós gáztartalékot vezetne be Brüsszel

Az Európai Bizottság javaslatot készít elő az uniós tagországok kötelező gáztartalékairól annak érdekében, hogy felszámolják az EU oroszországi fosszilis energiahordozóktól való függőségét – derül ki a dpa hírügynökség által megtekintett tervezetből.

Felváltották a teljes csernobili személyzetet

A személyzet azóta folyamatosan ellátta feladatát, amióta az orosz erők elfoglalták a létesítményt. Az atomerőmű február végén került orosz csapatok kezére, azóta nem váltották le a 211 fős műszaki stábot, amely szellemi és fizikai kimerültség miatt már nem tudta ellátni biztonságosan feladatát.

“Az ukrán felügyelet tájékoztatása szerint a műszaki személyzet fele vasárnap, a másik fele pedig hétfőn hagyta el a létesítményt, tizenhárom szakember kivételével, akik a maradás mellett döntöttek” – áll a NAÜ közleményében. Az ukrán őrök többsége, akik az orosz birtokbavétel idején a helyszínen voltak, szintén a maradás mellett döntöttek.

A távozó műszaki személyzetet a közeli Szlavutics városban dolgozó ukrán kollégáik váltották fel – idézi a NAÜ az ukrán felügyelet tájékoztatását. A bécsi ügynökség hozzátette – szintén az ukrán hatóságra hivatkozva – hogy megállapodás született a személyzet rotációjának megszervezéséről.

Több mint három héten át egyetlen műszaknyi személyzet működtette az ukrajnai létesítményeket, amelyek az 1986-ban a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófájának helyszínéül szolgáló, mára már nem működő erőmű mellett helyezkedtek el.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) már hetek óta szorgalmazta a folyamatos szolgálatban lévő személyzet leváltását, mert a rendkívüli nyomás alatt dolgozók kimerültsége egyre nagyobb veszélyt jelentet a létesítmény biztonságára.

Kapcsolódó témák: #Csernobil | #háború | #Oroszország | #Ukrajna |
likeold
a fb oldalunkat