A titokzatos ősi rejtjel

Népmese rovásírással

J. Kovács Andrea O. Jakócs Péter
2023.02.07. 08:56

Néhány napja látott napvilágot Benedek Elek Az aranyszőrű bárány című meséje rovásírással. A kiadvány külön érdekessége, hogy szabad kézzel van átróva, és nem számítógéppel gépelt írásjeleket tartalmaz, ráadásul jobbról balra haladva kell lapozni és olvasni. Szerzője Krizsák Kata rovásírás-oktató.

A vajdasági Adáról származó Katát a szerelem hozta Győrbe. Két éve él a városban, amit nagyon megszeretett. Élelmiszeripari technikumba járt, majd a szegedi egyetem magyar-történelem szakán szerzett bölcsészdiplomát. A rovásírással középiskolásként ismerkedett meg.

„Az egyik osztálytársamat nagyon érdekelte a téma és egyszer behozta osztályfőnöki órára. Nekünk nagyon megtetszett, hiszen a tanárok nem tudták elolvasni. Örömmel megtanultuk és onnantól kezdve így leveleztünk egymással az órákon, sőt a puskákat is rovással írtuk. Tulajdonképpen a titokzatossága fogott meg. Később évről évre részt vettem különböző versenyeken, egyetemista koromban pedig elkezdtem magam is tanítani.”

Kata szerint a gyerekeket nem kell noszogatni az írásra, sőt kimondottan élvezik. Az adai iskolában Valentin-napon egy ládába teszik a szerelmes leveleket, melyek természetesen rovással íródnak.

S hogy miért jó a harmadik évezred elején székely-magyar őseink több ezer éves jeleit róni?

„A hagyományőrzés miatt is lényeges, ám ennél sokkal fontosabb, hogy fejleszti a gondolkodást, a logikát, a memóriát és a kézügyességet. Erre pedig a mai világban ugyancsak szükség van, hiszen az okoseszközök „lebutítják” a gyerekeket. Volt egy kollégám, aki észrevette, hogy a szakkörre járó gyerekeknek nagyobb a szókincse, sokkal szebben fogalmaznak és írnak. Mivel képírásról van szó, ezért gyorsan megtanulható. A diszlexiában és a diszgráfiában szenvedők is könnyen elsajátítják, mert minden hang egy képhez kötődik, és nem keverik össze a betűket. Ha már egy ilyen kincs van a birtokunkban, használjuk ki!” – hangsúlyozza a fiatal nő.

Jelenleg Csukás István műveinek átrovásán dolgozik. Tervei között szerepel rovásírás-szakkör indítása, valamint Kárpát-medencei verseny szervezése Győrben.

Kapcsolódó témák: #hagyományőrzés | #rovásírás | #vajdaság |