Közgyűlést tartottak a városházán

Klímavédelmi akciótervet és nagyösszegű sporttámogatásokat szavaztak meg

Mireider Máté Fotó: O. Jakócs Péter
2023.09.26. 14:08

A nyári szünet után szeptember 26-án ismét közgyűlést tartottak a győri városházán. Összesen 19 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Ösztöndíj-programról, támogatásokról is döntöttek a városvezetők, tárgyalták Győr klímavédelmi akciótervét, és rengeteg sportegyesület támogatását is megszavazták.

Az ülés előtt dr. Dézsi Csaba András kitüntetéseket adott át, több városrészből is díjaztak ott élőket.

Döntöttek a képviselők arról, hogy az önkormányzat csatlakozzon a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj programhoz, ezzel erősítve a felsőoktatás és az esélyegyenlőség fontosságát. Az ösztöndíj a szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok számára nyújt rendszeres anyagi támogatást.

Szó esett a győrszentiváni biciklis felüljáróról is. A 2019-ben átadott, az M19-es felett átívelő felüljáró elhelyezkedése miatt perelték be az önkormányzatot a helyi lakosok, mondván, hogy az ingatlanjuk értékét csökkenti a híd elhelyezkedése. Pollreisz Balázs hozzászólásában azt mondta: ezt az ügyet régóta el kellett volna rendezni. Dr. Dézsi Csaba András válaszában rávilágított: Győrszentiván útjait rendezni fogják, és ezt a helyzetet is kezelik.

Meghosszabbították Máthé-Tóth Péternek, a Győri Útkezelő Szervezet igazgatójának megbízatását, hiszen az szeptember 30-án járt volna le. A döntés értelmében a szakember 2024. december 31-ig irányítja az intézményt.

„Nagyon fontos tervezet fekszik előttünk, amely évekre meghatározza a város fejlődési ívét” – mutatott rá Szeles Szabolcs alpolgármester a tizenegyedik, a klímavédelmi akciótervről szóló napirendi pont előtt. Együtt gondolkozásra késztet, utat mutat mindannyiunk számára ez a lépés – hangsúlyozta az alpolgármester.

Győr iparának bővülnie kell – szögezte le Bárány István, aki azt is hozzátette: ehhez több lépés szükséges, és mindegyik pénzbe kerül, de a szemléletváltás ingyenes. Fontos a fenntarthatóság, és ezt a szempontot minden jövőbeni fejlesztésnél figyelembe kell venni majd – összegezte a képviselő. Szeles Szabolcs válaszában rámutatott: azzal indult az önkormányzati ciklus, hogy környezetvédelmi bizottságot hoztak létre a városban, ez pedig azt mutatja, hogy Győrben nagy hangsúlyt kap ez a kérdés.

A nap másik fontos témája a sportegyesületek támogatása volt. Az önkormányzat által kiírt 100 millió forintos keretre összesen több, mint 556 millió forintnyi igény érkezett, így a nagy érdeklődés miatt a támogatási összeget 165 millió forintra emelték. Radnóti Ákos sportért is felelős alpolgármester jelezte: tavaly egyáltalán nem tudtak kiosztani ilyen címen támogatást, így idén mindenképpen szerették volna támogatni ezen az úton is a sportéletet. Óriási összegekről és hatalmas előrelépésről van szó mindegyik támogatott egyesület esetében – hangsúlyozta Radnóti Ákos, aki azt is elmondta: Győrben eredményességi támogatási rendszer is működik, ami kevés városról mondható el, azaz a klubok versenyzőit a jó eredményeik után külön is támogatja az önkormányzat. Dr. Dézsi Csaba András hozzátette: más a szemlélet az önkormányzatnál, hiszen megvizsgálják és komplexen kezelik a sporttámogatásokat, figyelembe veszik azt, hogy melyik sportegyesület kap esetleg állami támogatást, így igyekeznek mindenkit egyformán támogatni. „Győr nem csak a legélhetőbb város, de a legnagyobb iparral rendelkező város is, így aki akar, tud találni szponzorokat is magának” – mutatott rá a város polgármestere. Több kérdés is érkezett a Győri Atlétikai Club támogatásával kapcsolatban, dr. Dézsi Csaba András arra is rávilágított: a GYAC 2021 után az idei évben használhatja fel a legnagyobb összegeket: 2023-ban összesen több, mint 290 millió forintból gazdálkodhat a klub.

A képviselők döntöttek a civil szervezetek támogatásáról is, erre 15 millió forintot fordít a város, további 30 millió forintot pedig egy meghívásos alapú, állatvédelmi pályázatra fordít az önkormányzat.

Tv-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos