Hirdetés
Ugorjunk el a játszira, légyszi, anya!

Kalandok a tereken

Fotó: Marcali Gábor
Szabó Csilla
2020.06.27. 09:31

A játék és a mozgás a gyermek fejlődésének alapja, amellyel felfedezi saját képességeit, a környezetét, társait. A játszótér kiváló terepe a fejlesztésnek, lehetőséget kínál a spontán játékra, a tapasztalatcserére. A felfedezési vágy és a fantázia szülte kísérletezések révén nemcsak mozgásában, hanem a kiegyensúlyozott emberi kapcsolatok terén is ügyesebb lesz a játszóeszközöket kipróbáló gyermek.

Hirdetés

Győr játszótereit tekintve is példaértékű országosan, hiszen elsőként teljesítette azt a törvényi előírást, amely szerint 2009 végéig el kell bontani a régi vas játszóeszközöket, illetve azóta kizárólag az Európai Unió és a magyar szabványnak megfelelő, biztonságos esési felülettel rendelkező és készségfejlesztő játszóeszközök lehetnek közterületen.

A minden városrészt érintő, több mint másfél évtizedes folyamatos fejlesztéseknek és az új beruházásoknak köszönhetően, jelenleg a városban 139 helyszínen 869 játszóeszköz várja az egészen kicsiktől a kamaszokon át a fiatal felnőtteket és az időseket is, hogy felfedezzék a játszótereket, használják a játékokat és éljék át a mozgás örömét.

Ozsvárt Tamás, a Győr-Szol Zrt. kommunikációs vezetője elmondta, a győri létesítmények között megtalálható a néhány eszközből álló kis játszótér éppúgy, mint a komplex játszópark. Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a játszótéri eszközök állapotára. Az éves felújítási programban a biztonság érdekében a játszóeszközöket hetente ellenőrzik, negyedévente nagy karbantartást végeznek a szükséges javításokkal. A balesetveszély elhárítása elsődleges, a tönkrement eszközöket cserélik a szakemberek a felmérések és jelzések alapján. A városrészenkénti korszerű, nagy játszóterek mellett a kisebbeken is folyamatos az eszközpark bővítése és bekerítése.

Bali-Farkas Judit, a Győr-Szol városüzemeltetési osztályának tájrendező és kertépítő mérnöke kiemelte, egy jó játszótér akkor tölti be funkcióját, ha vidám gyermekek népesítik be szaladgálva, csúszva, mászva, ugrálva, hintázva, a szülők számára pedig biztonságérzést ad. Jó, ha tematikát kap a tér, hogy a neve alapján lehessen kötni a rajta található játszóeszközökhöz.

A játszóeszközök kiválasztásánál figyelembe kell venni a korcsoportokat, az 1–6, 6–10 és 10 évestől a fiatal felnőttekig használt játékok változatosságot adnak, a különböző méretek választásában és az eszközök funkciójában is a sokszínűségre törekednek, a játékfajtákban ma már hatalmas a választék. A gyártó által minősített játékeszközök szigorú szabványok szerint készülnek, a gyermekek biztonsága és a könnyen kezelhetőség elsődleges a tervezésüknél amellett, hogy fejlesszék a gyermek kreativitását és mozgáskészségét. A közterületeken különösen fontos, hogy anyagában időtállóak és fenntarthatók legyenek, hiszen sok gyermek „veszi igénybe őket”, és feltétel a könnyen javíthatóság is.

A játszóeszközök alatti burkolt felületek területe sokszorosa a játék felületénél. Az EU-szabvány szerint készült speciális gumiburkolat előnye a könnyebb fenntarthatóság, színválasztásban is extra lehetőséget kínál és jelenleg a legbiztonságosabbnak számít. A játszóterek elkerítésénél előnyös az alacsony kerítés vagy növényzet. A jó idő beköszöntével az árnyékolás is nagy szerepet kap abban, hogy a gyermek és szülő is jól érezze magát. A napvitorlák mellett erre a célra a legalkalmasabbak az allergénmentes, termés nélküli és gyorsan növő fák. Az elvonulásra alkalmas sarkokban lévő pihenőpadokról pedig jól szemmel tarthatók a gyermekek. A játszóeszközök elhelyezésénél a tájolással figyelnek arra, hogy ne hevüljenek fel a nyári melegben, és egymástól való távolságukkal szabad teret nyújtsanak a futkározásra is. A nagy játszóeszközökön a gyermekek között erősödhet a kapcsolatépítő képességük, és a tervezésnél figyelembe kellett venni a látogatók várható számát is.

A legilletékesebbeket, a szülőket is megkérdeztük, miért szeretnek játszótérre menni gyermekeikkel. Nárcisz óvodás lányával, elsős fiával és a nagymamával Rétalapról Győrbe utazva a heti bevásárlást köti össze a játszótéri kikapcsolódással. A csúszda a kedvenc a vármászóka mellett, a padokról pedig a szülők is szemmel tarthatják a csemetéket.

Vera három gyermekével évek óta járja és fedezi fel a város játszótereit, a tisztaság mellett a játékeszközök változatosságát tartja fontosnak, hogy kicsik és nagyok is megtalálják köztük a kedvencüket. A baba-mama hintát sokat használják, és az egyensúlyozásra épülő játékokat is.

Gábor apukaként szereti a házuk mögötti játszóteret, de óvodás kisfiával hetente felkerekednek és kipróbálnak egy nagyobbat is más városrészben, hiszen a csúszdát, mászókát kedvelő kisfiút mindegyik játszótéren eltérő nehézségű játékok várják. Boglárka szerencsésnek vallja magát, hiszen gyermekként ugyanazon a játszótéren játszott, ahol most a kislánya is. A bekerített, új fejlesztőjátékokkal felszerelt, csendes és árnyas fák közötti kis téren nem csak az óvodás Milla, hanem szülőként ő is nagyon jól érzi magát.

Kapcsolódó témák: #család |
Hirdetés