Aki hisz a magyar népi kultúrában

Ismert művészeknek is tervez ékszereket a győri Frida Kahlo

Fotó: Vajda Domokos
P. Csapucha Adrienn
2021.11.22. 07:15

Ha találkozol vele az utcán, nem tudsz mellette csak úgy elmenni. Feltűnő jelenség, akinek nemcsak az öltözéke, hanem az élete is színes, igaz megdolgozott azért, hogy egymást érjék a megbízásai. Németh Hajnal Aurorával beszélgettünk.

Hirdetés

Sürög-forog a lakásban, sok a teendője. „Még hajat kell mosnom, hogy csinos legyek” – mondja, majd gyorsan hozzáteszem: „De hát te mindig csinos vagy!” – mosolyogva fogadja dicséretem. Valahogy így indult a találkozónk Németh Hajnal Aurorával, a győri születésű művésszel, aki pesti lakásában fogadott egy kellemes, őszi délutánon. Éppen egy rendezvénnyel teli napjába csöppentem bele, akkor este a Zeneakadémiára készült, ahol Korpás Éva 50. születésnapja alkalmából rendeztek gálaestet, és ahol Hajnal bújtatta szebbnél-szebb öltözékekbe az énekesnőket. „Évával jó néhány hónappal ezelőtt indult a kapcsolatunk, amikor egy felvidéki divatmagazin megbízásából, egy fotózáshoz én álmodtam meg az outfitjét és a hozzá tartozó ékszereket. Elégedett volt a munkámmal, ezért kért fel, hogy közreműködjek a születésnapján, ahol többek között Herczku Ágnest is én öltöztettem” – árulta el az egyébként üvegművészként végzett, ám azóta számos művészeti ágat kipróbált tehetség. És ha már énekesnők, mindenképpen ki kell emelni, hogy az utóbbi időben Tóth Gabi is előszeretettel viseli Hajnal különleges, kézműves csodáját, egy egyedi nyakéket.

Hajnal egyébként hét éves kora óta rajong a magyar népi viseletekért, 20 évig néptáncolt ez idő alatt számos különleges darabbal gazdagodott a gyűjteménye.

Saját bevallása szerint mindig is csodabogárnak számított, de soha nem zavarta, ha megfordultak utána az utcán. Újabban az sem zavarja, sőt, kifejezetten megtisztelőnek érzi, hogy a magyar Frida Kahlo-ként emlegetik.

Hisz a színterápiában. Fotó: Erdély Bálint Előd

Kezdetben az autentikus ruhadarabokat csak egyfajta kiegészítőként használta például egy farmerhoz, vagy pólóhoz, mára azonban a teljes öltözéke magyar értékekben pompázik. „Szeretnék egy mozgalmat indítani, bízom benne, hogy 10-20 év múlva mindenkin fellelhető majd a magyar népviselet egy-egy kis apró finomsága. Tanítani szeretnék azért, hogy az emberek tudják, hogy mit jelentenek az ősi szimbólumok, amik a viseleteken vannak. A saját hagyományainkat, értékeinket kellene tovább örökítenünk, így őrizve meg magyarságunkat a ma és a jövő nemzedékének.” – tette hozzá, majd gyorsan magára öltötte ékszereit. Az egyedi kiegészítők is a saját brandje, az Aurora FolkGlamour darabjai, az ékszerkészítés, csakúgy, mint a ruhadarabok tervezése, újragondolása, az élete szerves részei. Az alapanyagok nagy részét szüleitől szerzi be, akik Győrben régiségkereskedők, egyik kedvenc lelőhelye pedig a feketetói vásár, amit ahogy ő fogalmazott: „egyszer mindenkinek látnia kell!”

Az Aurora FolkGlamour elindulása 2017-re tehető, ekkor kérték fel Hajnalt, hogy egy torontói divatbemutatón, egy helyi, magyar közösségnek prezentálja az autentikus elemekkel tűzdelt ruháit és ékszereit. „Az eseményen a közösség tagjai maguk bújtak bele a ruhákba és táncolva mutatták be az egyedi öltözeteket. Mindezt magyar balladákkal, legendákkal és énekekkel tettük teljessé. Tulajdonképpen ebből forrta ki magát a Mesés Divatbemutatóm is, melyet magam állítok össze az elejétől a végéig, a komplett tervektől egészen a rendezői munkáig” – mesélte szerényen, pedig bőven lenne mire büszkének lennie.

A Mesés Divatbemutató számos helyszínen megfordult már

Azt viszont már határozott büszkeséggel emelte ki, hogy munkájában nemegyszer igazi, tradicionális mesterséggel foglalkozó, szépkorú szakmabeliek segítik, legyen szó akár hímzésről, akár csipkeverésről. „A generációk, a szakmák találkozása sok mindenre ráébreszti az embert, például arra, hogy bár van még mit tanulnunk a szüleinktől, nagyszüleinktől, de jó úton járunk, és egészen gazdag örökséget adhatunk át gyermekeinknek. Csak gondozzuk, ápoljuk, gyarapítsuk, úgy, ahogy azt tiszta szívű magyarként lehet.”

Hirdetés