Valódi vitaminbombának számítanak Nagy Eszter creative chef ajánlott ételei, amelyek nem csak a vegetáriánusoknak, hanem a húsimádóknak is ízleni fognak. Zöldség zöldség hátán, mondhatnánk a receptek olvasásakor, de a padlizsánkrém mellett a zöldségleves keleti ízvilágot is csempész a tányérunkba.
Füstös padlizsánkrém sült céklával
Padlizsánkrém:
2 db padlizsán
1 gerezd fokhagyma
só, bors
pár csepp folyékony füst
2 db tojássárgája
1,5 dl étolaj
fél citrom leve
Cékla:
1 kg cékla
2-3 ek. méz
1-2 ek. balzsamecet
só
A padlizsánokat héjastól grill lapon addig sütögetjük, amíg meg nem puhulnak, teljesen össze nem lottyadnak. Ekkor zacskót húzunk rájuk, így könnyebben lejön a héjuk.
Amikor a padlizsánok langyosra hűltek, megvágjuk őket és óvatosan kikaparjuk a belsejüket, majd sóval, borssal és a zúzott fokhagymával összeturmixoljuk. A tojássárgájákat habosra verjük és lassanként hozzácsorgatva az olajat, majonézalapot készítünk belőlük. A kész krémet citrommal és sóval ízesítjük. A pépes padlizsánt a majonézzel elkeverjük és habszákból kinyomva tálaljuk.
A céklákat héjastól 180 fokos sütőbe tesszük, mindaddig, míg azok meg nem puhulnak. A langyosra hűlt céklákat meghámozzuk, felkockázzuk és mézzel, balzsamecettel, pici sóval ízesítjük.
Ázsiai zöldségleves rizstésztával, zöld korianderrel
Alaplé:
1 fél zeller
2-3 szál sárgarépa
1 kisebb darab gyömbér
1 db vöröshagyma
3 db szegfűszeg
1 db fahéj
1 db csillagánizs
1 ek. halszósz
3 ek. szójaszósz
5-6 szem bors
Levesbetét:
2 szál sárgarépa reszelve
1 db szárzeller apróra vágva
1 cs. újhagyma aprítva
rizstészta
friss koriander
lime
néhány szem shitakee gomba
Az alaplé zöldségeit durvára vágva lepirítjuk és nagyjából 1,5 liter vízzel felengedve 1-2 órán át főzzük. Amikor kész, az egészet leszűrjük, a vizet pótoljuk és ha kell, sóval ízesítjük. A rizstésztát frissen, tálaláskor főzzük ki, majd egy jó adagot a tányér aljába helyezünk belőle. Erre szórjuk a reszelt répát, egy evőkanálnyi zellert, újhagymát és a szeletelt gombát, majd az egészet nyakon öntjük a forró levessel és frissen tépett korianderrel megszórjuk. Lime-mal, szójaszósszal, friss chilivel kínáljuk