Hirdetés
Győr+ Konyha

Keleti ízek nem csak vegetáriánusoknak

Creative Chef
Creative Chef
2020.01.18. 17:01

Valódi vitaminbombának számítanak Nagy Eszter creative chef ajánlott ételei, amelyek nem csak a vegetáriánusoknak, hanem a húsimádóknak is ízleni fognak. Zöldség zöldség hátán, mondhatnánk a receptek olvasásakor, de a padlizsánkrém mellett a zöldségleves keleti ízvilágot is csempész a tányérunkba.

Hirdetés

Füstös padlizsánkrém sült céklával

Padlizsánkrém:

Hirdetés

2 db padlizsán

1 gerezd fokhagyma

só, bors

pár csepp folyékony füst

2 db tojássárgája

1,5 dl étolaj

fél citrom leve

Cékla:

1 kg cékla

2-3 ek. méz

1-2 ek. balzsamecet

A padlizsánokat héjastól grill lapon addig sütögetjük, amíg meg nem puhulnak, teljesen össze nem lottyadnak. Ekkor zacskót húzunk rájuk, így könnyebben lejön a héjuk.

Amikor a padlizsánok langyosra hűltek, megvágjuk őket és óvatosan kikaparjuk a belsejüket, majd sóval, borssal és a zúzott fokhagymával összeturmixoljuk. A tojássárgájákat habosra verjük és lassanként hozzácsorgatva az olajat, majonézalapot készítünk belőlük. A kész krémet citrommal és sóval ízesítjük. A pépes padlizsánt a majonézzel elkeverjük és habszákból kinyomva tálaljuk.

A céklákat héjastól 180 fokos sütőbe tesszük, mindaddig, míg azok meg nem puhulnak. A langyosra hűlt céklákat meghámozzuk, felkockázzuk és mézzel, balzsamecettel, pici sóval ízesítjük.

Ázsiai zöldségleves rizstésztával, zöld korianderrel

Alaplé:

1 fél zeller

2-3 szál sárgarépa

1 kisebb darab gyömbér

1 db vöröshagyma

3 db szegfűszeg

1 db fahéj

1 db csillagánizs

1 ek. halszósz

3 ek. szójaszósz

5-6 szem bors

Levesbetét:

2 szál sárgarépa reszelve

1 db szárzeller apróra vágva

1 cs. újhagyma aprítva

rizstészta

friss koriander

lime

néhány szem shitakee gomba

Az alaplé zöldségeit durvára vágva lepirítjuk és nagyjából 1,5 liter vízzel felengedve 1-2 órán át főzzük. Amikor kész, az egészet leszűrjük, a vizet pótoljuk és ha kell, sóval ízesítjük. A rizstésztát frissen, tálaláskor főzzük ki, majd egy jó adagot a tányér aljába helyezünk belőle. Erre szórjuk a reszelt répát, egy evőkanálnyi zellert, újhagymát és a szeletelt gombát, majd az egészet nyakon öntjük a forró levessel és frissen tépett korianderrel megszórjuk. Lime-mal, szójaszósszal, friss chilivel kínáljuk

Kapcsolódó témák: #creative chef |
likeold
a fb oldalunkat