Hirdetés
Győr+
2012.01.06. 06:59

Új szabályok a vízszolgáltatás piacán

Miközben az óév utolsó munkanapján elfogadott, víziközművekről szóló törvény újraosztja a hazai vízszolgáltatás piacát és új szakmai szabályokat teremt, a Pannon-Víz Zrt. elnök-vezérigazgatója nyugodt üzemmenetet és szerény fejlesztéseket ígér 2012-re. Tőke Lászlóval a társaságot és a fogyasztókat érintő változásokról és várakozásokról beszélgettünk.

Hirdetés

A társaság decemberi, rendkívüli közgyűlésén 3,88 százalékos, inflációnál kisebb mértékű nettó díjnövekedés mellett döntöttek a tulajdonosok, Győr és a környező települések önkormányzatainak képviselői. Az új víziközmű- törvény módosíthatja ezt a vízdíjat és csatornahasználati tarifát?

Hirdetés

Az új szabályok szerint a vízdíjat nem az önkormányzatok, hanem a Magyar Energia Hivatal állapítja meg. Az biztos már, hogy a 2012-es évre a nettó díjnövekedés 2,56 százalék lesz, tehát a Pannon-Víznél korábban elfogadott 3,88 százaléknál kevesebb. Ez éves forgalmunkat tekintve mintegy 38-40 millió forintos kiesést jelent. Ez a tervezett nyereség fele, ami az elmúlt éveknél óvatosabb, mérsékeltebb gazdálkodásra és beruházásokra int bennünket.

Mi az indoka a központi ármegállapításnak, az egységes díjképzésnek?

Az ágazatban sok az olyan település, ahol a befizetett vízdíjak fejlesztésre fordítandó részét nem a közműre, hanem más beruházásokra költi az önkormányzat. Ez nálunk nem fordul elő, de ettől még igaz, hogy az ország egyes térségeiben a rendszerek romlása állami beavatkozást igényel. Az árak feletti állami kontroll az eltérő vízdíjakat és csatornahasználati díjakat egyenlítheti ki, de itt megint azt kell mondanom, hogy a Pannon-Víz tulajdonos önkormányzatai ezt a problémát már alapításkor megoldották. Működési területünkön egységes az árképzés, a győri belvárosban ugyanannyit kell fizetni egy köbméter vízért, mint a legutolsó falu végén. Más nagyvárosokkal ellentétben Győrben emiatt nem drágulhat az ivóvíz. Egyébként nem nagyon lehet pusztán az árakat összehasonlítani az országban. A költségek és az árak társaságonként nagyban különböznek. Nem mindegy, honnan származó, milyen minőségű vizet kell ihatóvá tenni és ez milyen költséggel jár.

Kevesebb lesz a szolgáltató társaság is. A Pannon-Víz milyen szerephez juthat az újrafelosztott piacon?

A jelenlegi közel négyszáz társaság helyett maximum öt éven belül néhány tucat nagy, regionális szolgáltató működik majd, olyan komoly üzemméretű vízműcégek jönnek létre, mint amilyen most a Pannon-Víz. A 150 ezer fogyasztói egységnél kevesebbet kiszolgálókra integráció vár, vélhetően nálunk is kopogtatnak majd csatlakozási szándékkal. A fogadásról nyilván majd akkor döntünk, de akkor is a meglévő fogyasztóink érdeke szerint.

Említette, hogy 2012 a mérsékelt beruházások éve lesz. Milyen kiemelt munkák maradnak fent a rostán, mire jut pénz? Milyen év lesz az idei?

Üzembe helyezzük a győri keleti tehermentesítő vezetéket, aminek köszönhetően Szentiván 15 ezer lakójának szennyvize nem utazik át a városon, hanem a Mosoni-Duna alatt, közvetlenül a bácsai tisztítótelepre jut. Itt biztonságosabbá válik az ivóvízellátás is, míg a belvárosban folytatjuk a Móricz rakparti fejlesztést, ivóvíz-főnyomóvezeték és csatorna épül. Említést érdemel a gyárvárosi Munkás utcai rekonstrukció is, ezt kiemelt feladatként kezeljük. Ami az év üzleti kilátásait illeti, további fogyasztáscsökkenésre számítunk, elsősorban a gazdálkodói szféra kiszámíthatatlansága, hektikussága miatt, amit a válság okoz. A lakosság eddig is takarékosan bánt a vízzel. Az év fontos újdonsága lesz, hogy a társaság a kintlévőségek csökkentésére határozott lépéseket kénytelen tenni. Egy követeléskezelő céggel szerződést kötött, amely a lejárt esedékességű számlák ellenértékének beszedésében segít. Beszedjük a díjakat, már csak azért is, hogy ne keletkezzenek családokat ellehetetlenítő, hosszú távú adósságok, felhalmozott tartozások.

Gaál József

likeold
a fb oldalunkat