Győr+
2018.03.02. 18:55

Sajtos hólapát

Lesett a hó és havat kellett volna lapátolnom, de inkább sütöttem egy kosár sajtos rudat! A hó eltűnt a ház elől csupán egy kis fokhagymát kellett tennem a tésztába!

Nem varázslat volt ez természetesen, csupán egy kis női praktika! Nem igazán esik jól már a hideg három hónap után, ezért, ha nem muszáj, nem megy ki senki sem szívesen az utcára, pláne nem havat lapátolna, pláne nem, ha hölgy az illető! A kényszer azonban nagy úr, mivel, ha nem tudsz kijáratni az autóval és az ajtó is nehezen nyílik már a hótól, be kell öltözni, megkeresni az eszközt és bizony lapátolni!

 

Ellenben, ha csak, nem jut eszedbe valami igazán ötletes, mint ahogy nekem ebben az esetben! Azért nem szibériai hidegről és skandináviai hó mennyiségről beszélünk, csupán egy kis kényelmességről, viszont mégis csak tárcsáztam és felajánlottam Janinak egy kosár sajtos rudat annak fejében, ha átballag és elhányja a havat. Nem nagyon fűlt hozzá a foga, mondván, elég sok sajtos rudat,unalmas ropit evett már, de meggyőzhető.

 

Eszembe jutott egy nagyon jó kis recept, otthon volt is minden hozzá, 20 perc alatt elkészül és tudom, hogy Jani imádja a fokhagymát. Mindezt felsoroltam és a fiatalember 15 perc múlva szalutált is saját lapátjával az ajtóm előtt. Mire befejezte a munkát, már dupla adagot készítettem, láttam, hogy sajnos ennek én sem tudok majd ellenállni. A végeredmény mindkét oldalról tökéletesnek mondható és megismételhető, abban egyeztünk meg! Viszont, kizárólag a fokhagyma miatt, az jó volt!

Fokhagymás sajtos rúd

Bevásárló lista

• 60 dkg liszt (fele teljeskiőrlésű)

• 15 dkg olvasztott vaj (82%)

• 2 evőkanál zsír (bármilyen:kacsa, sertés, mangalica)

• 1 gerezd fokhagyma

• 2 evőkanál ételízesítő (vegeta)

• fél kiskanál só

• 1 csomag sütőpor

• 2 dl kefír

• 10 dkg krémsajt

• 1 kiskanál só

• 1 nagy méretű tojás

Elkészítés

1- Az összes hozzávalót egy nagy tálban összegyúrjuk, a fokhagymát reszeljük és akkor adjuk hozzá, mikor még híg a tészta.

2- Amennyiben még keménynek találjuk, adjunk hozzá pár evőkanál tejet.

3- Nem pihentetjük, hanem ,azonnal, már a sütőpapíron nyújtjuk, a maradék tojásfehérjével lekenjük és magvakkal vagy sajttal megszórjuk.

4- Előmelegített sütőben 200 fokon, 20 percig sütjük.

Ez egy tökéletes alaprecept, a kefír, sajt, tej aránya variálható és bármilyen zöldfűszerrel tovább kombinálható!

Jó étvágyat!

 

#SzarkaZsófi