Hirdetés
Győr+
2018.09.23. 18:56

Pastéis de Nata- a portugál manna!

Lassan 200 éve őrzik az apácák titkos receptjét, amiből ha nem is pontosan a mását, de a képmását el tudjuk készíteni itthon is.

Hirdetés

Nagy misztérium övezi az édes, ropogós, vaníliás kis kosárkát, amit Belémbe, azaz Lisszabon külvárosában, magyarul Betlehemben kóstolhatunk az eredeti receptúra szerint, az édességről elnevezett cukrászdában.

A portugálok süteményeit leginkább a cukor (anno méz) és a sok tojássárgája jellemezte. Rengeteg, ma is fennmaradt, édesség fajtát találtak fel és kísérleteztek ki az apácák, főként azért tojás sárgájából, mert a fehérjével keményítették a ruhákat, így ez előbbiből jó sok megmaradt. Az eredmény egyébként olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a zárdák falai mögött a nővérek már több időt töltöttek kedves, édes szenvedélyüknek, a cukrászatnak, mint az imádkozásnak. Így lekorlátozták a cukor használatát, majd a forradalmi időszak után, 1834-ben be is szüntették az összes apáca – és szerzetesrendet, így a recepteket vállalkozóknak adták oda, akik világhírűvé tették. Ezért történhet ez, hogy most mi is otthon kikeverjük és megkóstoljuk a nélkül, hogy repjegyet vennénk Portugáliába.

Hirdetés

 

 

Bevásárló lista

28 g liszt

300ml zsíros tej

260g kristálycukor

1 fahéjrúd

160 ml

3ml vanília kivonat

6 tojássárgája (’L’)

 

Tésztához

300g friss leveles tészta

 

Amennyiben otthon készül:

275g sima búzaliszt (+lisztezéshez)

1g só

200ml hideg víz

225g vaj (82%, szobahőmérsékletű)

 

 

Elkészítés

1- Amennyiben a házi készítésű tésztát választod, egy nappal előbb kell kezdeni a készülődést. Mivel kelt tésztát kell gyúrni belőle, fele adag vajjal megkenni sodrás után, feltekerni, hűtőbe tenni egy éjszakára, majd újra kinyújtani, feltekerni, keleszteni 40 percig és vékony szeletekre vágva kibélelni vele minden muffin vagy pasteis de nata formát.

2- Amennyiben előkészített leveles tésztával dolgozunk, csupán feltekerjük szorosan, fél ujjnyi szeleteket vágunk belőle (mint a kakaós csigánál) és kibélelünk nagyon precízen egy Nem szilikon! muffin formát és hűtőbe tesszük.

3- A krémhez a tejből 1 dl-ben csomómentesre keverjük a lisztet, a maradék tejet forráspontig a vajjal, fahéj rúddal, cukorral felmelegítjük, majd hozzáadjuk a lisztes tejet és folyamatosan kevergetve, szinte visszahűtjük.

4- Levesszük a tűzről és egyesével, alaposan hozzákeverjük a tojások sárgáját.

5- A sütőt a legmagasabb fokozatra hevítjük és minden kosárkát 2/3 részig töltünk krémmel. Kicsit leütögetjük az asztalhoz a formát.

6- Betesszük a sütőbe és 10-12 percig sütjük, majd csak felső sütésre állítva addig tovább, amíg meg nem barnul a krém teteje.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

 

 

 

 

likeold
a fb oldalunkat