A lakásétterem fogalma ma már nálunk sem ismeretlen. A források szerint először Kubában, az 1990-es évektől gombamód szaporodtak a leggyakrabban illegális családi étkezdék.
A sorba aztán beállt Spanyolország, New York, és 2007-ben nagy örömünkre Budapest is. Azóta elegáns, bohókás, modern és antik otthonokban kóstolhatunk profi séfek vagy a főzés szerelmeseinek tálalásában. A cél közös: barátságos, meghitt hangulatban gasztronómiai élményt nyújtani másoknak.
Kraicz Péter győrújbaráti otthonában álmodta meg lakáséttermét. Péter könyvelő, saját cége van, nem szakmabeli, szenvedélye viszont annál nagyobb. Éttermeket megszégyenítő módon maga süti a kenyerét, füstöli a sonkáját, sőt még a lisztet is maga őrli. Már kétszer vendégeskedtem nála és nagy örömömre szolgált, hogy most igazán beengedett a konyhájába, a pult másik oldalára.
Lepénykenyér
300 g liszt
175 g kefir
1 kk. sütőpor
só
A tésztát alaposan összedolgozzuk, majd folpack alatt állni hagyjuk. A masszát kisebb darabokra tépve lángosszerűre sodorjuk, majd tűzforró serpenyőben mindkét oldalát megsütjük.
Humusz
400 g főtt csicseriborsó vagy konzerv
1 gerezd fokhagyma
3 ek. tahini, azaz szezámkrém
2 ek. olívaolaj
só
fél citrom leve
csipet erős paprika
1 kk. római kömény
A humusz a világ egyik legegyszerűbb és legegészségesebb „kenőcse”. A hozzávalókat tegyük aprítógépbe, turmixoljuk krémesre és már kész is a kenyérre valónk.
Tajine (ejtsd: tázsin)
A tajine a marokkói konyha sajátos edénye, illetve az ebben készülő ételt is így nevezzük. Mi ezúttal csirkét készítettünk bulgurral.
4 db csirkefelsőcomb
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 marék aszalt barack
1 marék aranymazsola
só
bors
1 tk. római kömény
1 tk. curry
1 tk. fahéj
1 tk. koriander
Az előre besózott csirkéket forró edényben körbesütjük, majd azokat kivéve ugyanabban az edényben lepirítjuk a hagymákat. Az egészet felöntjük alaplével vagy vízzel, és visszahelyezzük a csirkéket. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a többi fűszert és az aszalt gyümölcsöket, majd az egészet készre főzzük a tajinban.
A bulgurhoz kétszeres mennyiségű sós vizet forralunk, majd a bulgurt belehelyezzük, megkeverjük és néhány perc főzés után lezárjuk, állni hagyjuk. Mikor a bulgur megpuhult, olívaolajjal átkeverjük és a tajine-nal tálaljuk. Az egészet friss petrezselyemmel és rukkolával díszítjük.
Nyerj szakácskönyvet!
Készítsd el a humuszt vagy a tajine-t, fotózd le, és küldd el a jatek@gyorplusz.hu-ra! Március 13-án délben sorsolunk!