Győr+
2018.03.29. 10:00

Nálunk dolka, nálatok?

Sok-sok neve létezik egy hagyományos receptnek, mi több, még a határokon át is sétálnak néha, akár lábatlanul is. Valahol dolkaként, máshol pedig lábatlanként ismerik a kis ízes mini palacsintákat.

Nem amerikai, nem a szokványos palacsinta, nem is fánk és valójában senki nem tudja, honnan ismeri ezt a receptet és miért imádja ezt a kis semmiséget. Amitől más ez a tojásos-tejes lepény, az az élesztő íze és a formája. Sajnos szükséges hozzá egy dolkasütő, amit nehezen lehet kapni, de kis adagokat tudunk szimpla serpenyőben is alkotni a masszából. Felvidéken természetes, hogy van mindenkinek egy dolkasütője és mindenki süt is benne egy nagy adagot, közel 2-3 óra alatt, amiből jut a szomszédnak, barátoknak is. Így jutott eszembe, hogy átsétáltak hozzánk is egy adaggal, egy nagy adaggal, a közelmúltban és viszonozni kellett. Én úgy nőttem fel, hogy szlovák ételnek ismertem ezt, de később találkoztam vele a Balaton-felvidéken, Győr környékén is, így több ízesítési verziót is kóstoltam. Néhol lekvárral ragasztják össze, túróval kenik meg, csokikrémbe mártogatják, vagy csak szimpla porcukorral eszik, bármilyen formájában bepakolható a retikülbe!

Bevásárló lista

• 30 dkg liszt

• 2 tojás (’L’)

• 1 dkg élesztő (friss)

• 0.5 dl tej

• csipet só

• 1 csomag vaníliás cukor

• 1 kiskanál kristálycukor

• 5 dkg olvasztott vaj

lekvár, porcukor

Elkészítés

1- Egy nagyobb tálban kikeverjük az élesztőt a cukrokkal, majd az olvasztott, langyos vajjal.

2- A tojást szintén hozzáadjuk, alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a tejet, majd a lisztet, sót.

3- A serpenyőt pici olajjal vagy vajjal megkenjük és apró kis korongokat sütünk.

4- Porcukrozzuk és lekvárral összetapasztjuk!

#szarkazsófi