Győr+
2014.05.14. 16:05

Mozgunk, eszünk: leszünk – ismert győriek életmódja-FRISSÍTVE

Van, aki a focizás mellett zsíros kenyeret eszik szalonnával, van, aki 200 kilométert teker le két nap alatt és van, aki minden nap sportol. Ismert győrieket kérdeztünk meg arról, mit tesznek annak érdekében, hogy megőrizzék egészségüket.

– Az élettől két olyan jelzést kaptam, ami arra figyelmeztetett, hogy a korábbi életvitelemet elhagyva sokkal tudatosabban figyeljek magamra, az eddigi megszokottnál többet sportoljak, mozogjak, megfelelően étkezzek- mesél életmódváltásáról dr. Kerényi Ervin győri ügyvéd.

 

 

Az ismert jogász harminc éve, hetente két alkalommal teniszezik a barátokkal. Rájött, ez még mindig nem elegendő mozgás az egészséghez, így új hobbija a kerékpározás lett.

 

Tíz évvel ezelőtt a látássérültek őt keresték fel, hogy támogassa a Tandem Látássérültek Kerékpározását Segítő Egyesület megalakítását. Az ő hatásukra ült nyeregbe az ügyvéd, s tavaly 317 kilométert tekert le velük. A Bécs-Pozsony- Budapest távot sikerrel teljesítette, a versenytársak és önmaga előtt sem vallott szégyent. Azóta pedig ugyanúgy hetente egy alkalommal edz a versenyekre szokásos útvonalán: a Győr-Bőny, a Győr-Bana vagy a Győr-Bábolna távon.

 

– Két héttel ezelőtt egy kis balatoni kört, 85 kilométert tekertem. A hétvégén pedig második alkalommal indulok neki a két napos Békéscsaba-Arad távnak – vázolja fel a közeljövő biciklis eseményeit.

 

Dr. Kerényi Ervin nyáron a Fertő-tó körbekerekezését tervezi, de a Győri Futóklubhoz is csatlakozik kerékpárosként a Győr-Lipót távra.

 

– Kerékpározás közben az élet dolgain gondolkozom, régi történetek emlékeibe merülök, verseket mormolok, vagy éppen dudorászok. Zenét hallgatni nem szoktam, szeretek a saját gondolataimban elmélyedni. Természetesen nem mélázok el, koncentrálok a közlekedésre, hiszen a közúti forgalomban biciklizek.

 

A sportolás mellett az ügyvéd igyekszik az étkezésére is odafigyelni. Azt mondja, a megfelelő étkezés kialakítása sokkal nehezebb a sportolásnál. Be-becsúszik egy-két egészségtelen falat, de már a növényi táplálékok felé kezdi venni az irányt.

 

Hajszán Gyula önkormányzati képviselő, a győri labdarúgás arany korszakának egyik ikonikus alakja azt mondja, ő már születése óta sportol.

 

 

A Rába ETO-ban vált élvonalbeli játékossá, ahol 1981 és 1986 között kétszeres bajnok, ezüstérmes és egyszeres bronzérmes is lett, a válogatottban pedig 37 alkalommal képviselte a nemzeti színeket. Pályafutása után mindig maradt alkalma arra, hogy a sport élete része maradjon.

 

A képviselő heti kétszer 2-2 és fél órát focizik kispályán a barátokkal, ahol nem csak nála fiatalabbak, de idősebbek is rúgják a labdát, ami példaértékű számára.

 

– Egy szép, egészséges, önállóan fenntartó időskort szeretnék magamnak. Úgy vélem, a régóta tartó sportolással ezt el tudom érni.

 

A volt labdarúgó elárulta, a mai napig utálja a futást, harminc éven keresztül csak azt számolta, hány kör vagy hány perc van még hátra. A köröket csökkentve ma már inkább kerékpározik lányával és feleségével Szabadhegyen, vagy otthon ül a szobabicikli nyergére.

 

– Általában 15-20 percet tekerek a szobabiciklin, van, hogy kevesebbet, mindig amennyi jól esik.

 

A képviselő bevallotta, hogy bár élete része a sport, nem túl egészséges ételeket eszik.

 

– Nem igazán figyelek oda arra, hogy csak egészséges ételek kerüljenek a tányéromra. Nem esek túlzásokba, de zsíros kenyér, sonka, szalonna bármikor jöhet.

 

Horváth Ottó, a Rába Hotel vezetője naponta sportol és egészségesen is étkezik.

 

 

– Szinte már sportfüggővé váltam. Nem érzem jól magam a bőrömben, ha aznap még nem sportoltam, nem jutott rá idő. A sport számomra jó stresszoldó hatással van. Vallom, hogy a sportpályán a fiatalok megtanulnak sportszerűen élni, jó jellemet alakít ki számukra. A sportban olyan helyzeteket ismernek és oldanak meg, amelyekkel az életben is találkoznak. Jó társasági élet is kialakulhat, hiszen ott nem ellenfelek, hanem partnerek vagyunk – vélekedik a sportról az igazgató.

 

A hotel vezető sportjai közé a tenisz és fallabda tartozik, egy amatőr versenyen is részt vett már. Az ütős sportok mellett futni vagy konditerembe jár. Horváth Ottó a mozgás mellett az étkezésére is odafigyel.

 

– Sokan azt hiszik, hogy spártai módon élek, rengeteg ételről lemondok. Nem így van, én egyszerűen hozzászoktam ahhoz, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű élelmet fogyasszak. Néha becsúszik egészségtelen falat, de akkor is tudom a helyes arányokat. Kedvencem ételeim közé a halfélék tartoznak – enged bepillantást gasztronómiai szokásaiba.

 

Dr. Radics Judit pszichiáter, alvásszakértő főorvos az egészséges életmód, az egészségtudatos gondolkodás és magatartás híve. Egyrészt saját érdekében is, másrészt mint orvos, úgy érzi az orvosi életszemléletnek példaértékűnek kell lennie.

 

– Hosszú évek óta sportolok, általában heti két alkalommal, az utóbbi években pedig beiktattam – legalább heti egy alkalommal – néhány órás szabadlevegős mozgást is, elsősorban kerékpározás formájában, de nordic walking-ra is járok – sorolja az általa gyakorolt sportágakat.

 

 

 

Mint alvásszakértő, különösen fontosnak érzi a pontos napi ritmust, a rendszerességet a mindennapi életben, de ezt sajnos nemigazán tudja ő megvalósítani, akinek azonban nem ütközik komolyabb akadályba, annak feltétlenül ajánlja.

 

– A napot könnyű reggelivel – nagyadag gyümölcsturmix – szoktam kezdeni, sok mézet fogyasztok, és lehetőség szerint megbízható helyről szerezzük be az élelmiszer-alapanyagokat az itthon készülő ételekhez- mesél tudatos táplálkozásáról.

 

A főorvos nő hangsúlyozta, hogy az éves szűrővizsgálatokat fontosnak tartja, rendszeresen részt vesz rajtuk, mert a megelőzés, a prevenció fontossága nem hangsúlyozható eléggé.

 

 

Kovács Veronika

Fotó: Győr+ archívum