Hirdetés
Győr+
2018.05.30. 19:36

„Mit főzzek, ha hazajöttök? Töltött paprikát!”

A kérdés mindenkinek ismerős és egyben terhes, aki látogatja a szüleit! Abban a pillanatban sokunknak fejtörést okoz a válasz, de ekkor ugrik be: Legyen töltött paprika!

Hirdetés

Bárhonnan érkezem, ez az egyik legmagyarosabb, hazai ízkavalkád, ami mindig jól esik. Mind ízeiben, mind elkészítési módjában összefoglalja a magyar konyha egykori ismertető jegyeit: sertéshús, pirospaprika, bors, rántás, töltés és sok főzés. Néha ágálunk a sokat főtt étel ellen, de több mindennek így jön ki az igazi íze, a nyers, ropogós zöldségek és frissen sült húsok, sajtok koronáját leginkább a szószok adják, ha csak egy jus-re gondolunk (sűrűre főzött pecsenyelé) vagy a barna mártásra, és a húslevesről ne is beszéljünk! Akkor érnek össze és jön ki mindenből a legfinomabb zamat, ha lassan, órákon át fő. Én ezt is szeretem, mikor fő, mert annyira imádom az illatát, azt sem bánom, ha körbejárja a házat, szívesen használnám akár légfrissítőnek is!

 

Hirdetés


Rengeteg variációja van a töltött paprikának, de én csupán egy fajtát szeretek, amit anyukám főz hagymás rizzsel, kevésbé fűszeresen és addig fő, amíg „rongyos” nem lesz a paprika húsa. Így szép, tiszta ízeket érzek, amiben semmi sem tolakodik.

Erdélyben tejfölösen, kaprosan is készítik, hígabban és zöldséges alappal is. A húst pedig több helyen kézzel aprították, arra esküdtek. Nagyanyám például teljesen savanyúra hagyja a levét és én szemérmetlenül kanalazom bele utólag a kristálycukrot.
Ma az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb magyar étel, ha külföldön főztünk, gyakran választottuk ezt, hiszen csak összekeverek mindent, töltök és várom az ámulatot. Hidegen, melegen, bármikor jöhet!

 

 

Bevásárló lista 2 főre

50 dkg hús
25 dkg rizs
1 kis fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
6 db duci paprika
1 szál zellerzöld
2 evőkanál kristálycukor
1.5 evőkanál só (3 részre osztva)
1 evőkanál liszt
doboz kockázott konzerv paradicsom
1 doboz sűrített paradicsom (120ml)
1 kiskanál majoranna
1 kiskanál zsír
2 kiskanál bors
1 tojás
1 evőkanál őrölt pirospaprika

 

Elkészítés

 

1- Kevés olajon megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát, hozzáadjuk a rizst, sózzuk és félpuhára főzzük (1-1 arányban rizs és víz).

2- A rizst kihűtjük, hozzákeverjük a darált húshoz, hozzáadjuk a pirospaprikát, majoránnát, borsot, zsírt, fél evőkanál sót és 1 egész tojást. Alaposan összekeverjük.

3- Egy nagyobb fazékban 2 ek olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk a paradicsomokat, majd a cukrot, fél ek sót, zellert, felöntjük 3 liter vízzel és lefedve hagyjuk, hogy felforrjon.

4- A paprikákat kicsumázzuk és beletöltjük a tölteléket, majd a forrásban lévő vízbe dobjuk és lassú tűzön minimum 1 órát, maximum 1.5 órát főzzük.


Tipp: Az étel valóban akkor készült el, mikor a paprika bőre ráncos már. Kóstoljuk, sózzuk, ízesítsük, ha szükséges!



#SzarkaZsofi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!

likeold
a fb oldalunkat