Hirdetés
Győr+
2018.01.09. 16:24

Barabás László művészeti albuma „ahogy én láttam”

„A belső érzelmeim diktálnak és amilyen impulzusok érnek, azokat dolgozom fel modern formában a festészetemben” – árulja el Barabás László győri festőművész, aki képzőművészeti albummal örvendeztette meg rajongóit, tisztelőit, barátait az újév alkalmából.

Hirdetés

Barabás László azt mondja, a könyv nem életmű-bemutatás, hanem az elmúlt húsz év termésének legjavát igyekszik a közönség elé tárni. Művészetét ezúttal képi üzenetként osztja meg a nagyközönséggel. 83 évesen ő maga fotózta mind a 70, könyvben szereplő alkotást, és tette nyomdakésszé a képeket.

A könyv tematikájában a természet és az ember alkotta környezet, a megélt életút élményanyaga, az érzelmek és az intellektus által is motivált filozofikus témák, mitológiai motívumok és dekoratív kompozíciók sorakoznak. Nyitottság és az új iránt való érzékenység jellemezi Barabás László festői világát.

„Az élet teljes spektrumának a festői átfogalmazásával foglalkozok, nem naturális, fényképszerű képeket készítek, hanem áttranszportálom a festészet nyelvére úgy, ahogy én látom a világot. A belső érzelmeim diktálnak, és amilyen impulzusok érnek, azokat dolgozom fel modern formában a festészetemben” – mondja az alkotó.

„Barabás László művészetére a kezdetektől fogva jellemző volt, hogy az absztrakciót addig a határig vitte el, amíg még valami tapinthatóan emberit tudott vele mondani úgy, hogy közben a természet adta látvány élménye is megmaradt” – fogalmaz Borbély Károly, a Széchenyi István Egyetem Vizuális Nevelési Tanszék vezetője.

Több mint hatvanévnyi alkotómunkával a háta mögött, képei nagyobb hányada derűt sugároz. Motívumait a való élet, az utazási élményei, a természeti jelenségek, az emlékek, az olvasmányok, vagy éppen a szűkebb környezete, a megélt pillanatok adják. „Általában szűkszavúság, tömörítő akarat jellemzi művészetét. Egy-egy képen csak néhány elemet használ, de ezek nemcsak képalkotók, egyszersmind jelképhordozó funkciót is betöltenek életművében” – jellemzi munkásságát Salamon Nándor pályatársa, művészettörténész.

 

A művész 12 hónap című, öt négyzetméteres alkotását a városnak ajándékozta, amelyet a Győri Nemzetközi Ipari Parkban lévő Innonet Innovációs és Technológiai Központban helyeztek el, ahol azt Barabás több más festményével együtt állandó kiállítás formájában láthatják az érdeklődők. A festőművész kiemelkedő művészi munkásságáért 2014-ben a Győr Városháza Ezüst Emlékérmét vehette át.

Nyugalmazott főiskolai docensként minden nap fest és tanít. A Barabás Rajzstúdió és Festőkör húsz éve működik, ahol sokféle korú és foglalkozású művészetkedvelő győri megfordul és próbálja ellesni a mestertől a festészet mesterségét.

Barabás László tárlatra készül, legközelebb az egyetem Apáczai Karán láthatjuk munkáit, de szeretne egy életmű-kiállítást is összeállítani az Esterházy-palotában.

 

Földvári Gabriella

Hirdetés