Győr+
2018.09.12. 11:29

Almás – mákos rácsos

Egyél egy jó nyári almát!” – ezt hallottam minden nyár közepétől egészen szeptember végéig. Nem szerettem a nyári almát, egészen ezidáig.

Megkóstoltam viszont egy olyan kis sárgás, pirossal satírozott gömbölyű formát, ami savanykás héjjal, édes belsővel és jó sok lével rendelkezett. Itt tört meg az átok, vagy csupán az erős ellenállás, mert ez finom fajta volt és hirtelen beugrott, hogy nagymamám szintén nyári almát emlegetett kiskoromban sokszor, de Ő bizony az almás pitével kapcsolatban, mivel ebből a legjobb! Kissé savanykás, zsenge a héja, sok van belőle, és egészben lereszelhetjük. Ezt pont így is tettem, de mivel a tavalyi diót is lassan újra cseréljük, így abból is törtem bele, na meg egy jó kis mákréteggel vidítottam fel ezt a pitét.

 

 

Bevásárló lista

 

Almás töltelék

2 kg nyári alma (egészben mérve)

1 evőkanál fahéj

1 cs. vaníliás cukor (vagy kivonat)

2 ek édesítőszer

csipet só

3 db őrölt szegfűszeg

1 evőkanál vaníliás pudingpor

 

Tészta

200g vaj

450g liszt

csipet só

1 kiskanál szárított élesztő

2 evőkanál natúr joghurt

1 egész tojás+lekenéshez

 

Mákos réteg

100g darált mák

1 evőkanál édesítőszer

1 citrom reszelt héja

200ml tej

1 evőkanál vaníliás pudingpor

 

Elkészítés

 

1- A tésztához a hideg vajkockákat egy késes robotgéppel összemorzsoljuk, ha ez nincs, akkor gyorsan kézzel, hozzáadjuk az össze többi hozzávalót, tésztává gyúrjuk és 2 órát pihentetjük a hűtőben.

2- Az almákat, ha zsenge a héja, azzal együtt lereszeljük, feltesszük egy lábasba minden hozzávalóval szintén és fedő alatt, közepes lángon 10 percig dinszteljük.

3- A mákhoz a tejet felforraljuk, a mákot összekeverjük a pudingporral, cukorral, citromhéjjal, mikor felforrt a tej, ezzel leforrázzuk, összekeverjük.

4- A tésztát kinyújtjuk,ketté osztjuk a már kihűlt töltelékek közül először a mákot, ha valaki nem szereti, akkor csak a felére kenjük, rá , az almás tölteléket pedig a pedig vastagon tesszük a tésztára.

5- A tészta másik felét vagy ráborítjuk egészben és villával megszurkáljuk, vagy felvágjuk csíkokra és berácsozzuk.

6- Lekenjük tojással és 180 fokos sütőben, 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!