Címke: MTÜ
Hirdetés
Győr+ 2024.07.19.

Erősebb félévet zárta a vidéki szálláshelyek, mint tavaly

A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint január és június között 7,5 millió vendég 17,8 millió vendégéjszakát töltött a hazai szálláshelyeken, ami 7,6%-kal szárnyalta túl a tavalyi rekordév első félévi értékét.

Győr+ 2024.06.29.

Évről-évre egyre többen vernek sátrat hazánkban!

Idén első alkalommal hirdette meg az ENSZ turisztikai szervezete az UNWTO a kempingezés nemzetközi világnapját. A június 29-i felhívás célja, hogy rámutasson, az olcsónak gondolt nyaralási formából az utóbbi évek alatt a szabadtéri élményszerzés elsőszámú terévé változott ez a turisztikai szegmens. Tavaly Európában mintegy 393 millió éjszakát töltöttek el a vendégek a kempingekben, ebből hazánkban mintegy 2 milliót. A feltörekvő szálláshelytípus magyarországi adottságai kiválóak, amit az is jól mutat, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma a magyar kempingekben.

Győr+ 2024.05.16.

Indul a vidéki vendéglátóhelyek támogatása

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

Győr+ 2024.05.09.

Rekordév lehet 2024 a turizmusban

Az év első három hónapjában 7,1 millió vendégéjszakát könyvelhettek el a szálláshelyek. Ezzel az ágazat 14%-kal haladta meg a tavalyi negyedéves számokat. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint Budapest mellett valamennyi turisztikai térségben jelentősen nőtt a szálláshelyek forgalma.

MTÜ 2024.03.28.

Négy új hajó felavatásával indult el a balatoni hajózási szezon

Magyarország Kormányának több mint hatmilliárd forintos támogatásával történelmi léptékű fejlesztés valósult meg a BAHART-nál: négy új hajóval gazdagodott idén a társaság flottája. A két-két kompot és katamaránt március 28-án, a 178. hajózási szezont megnyitó ünnepségen avatták fel Balatonfüreden. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a hajókat bemutató sajtótájékoztatón kiemelte, „a négy új hajó 40 éve nem látott fejlesztést jelent, újabb lendületet adva a balatoni turizmusnak”. A kifejezetten a Balatonra tervezett, korszerű hajók ezentúl menetrend szerint közlekednek majd a kijelölt útvonalakon, de a tavasz folyamán Balaton-szerte számos kikötőben is találkozhatnak velük a hajózás szerelmesei.

Győr+ 2024.03.08.

A Balaton a nők kedvenc

A tavalyi teljes vendégforgalom 46%-át a női vendégeknek köszönhetik a hazai szálláshelyek, akik a fővárost követően legszívesebben Siófokot, Hajdúszoboszlót és Hévízt keresték fel. Míg a legtöbb külföldi női látogató Németországból érkezett, addig a vendégarányt tekintve Ausztráliából, Dél-Koreából és Írországból látogattak hazánkba a férfiak számát is meghaladóan a női utazók.

Szöveg és fotó: MTÜ 2024.03.04.

Egyre népszerűbbek a kempingek és a közösségi szálláshelyek is

Kempingezni a németek és a lengyelek érkeznek hazánkba, a közösségi szálláshelyeket pedig leginkább a 35 évnél fiatalabbak használják. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint ugrásszerűen megnőtt mind a kempingek, mind a közösségi szálláshelyek forgalma az elmúlt években - előbbinél 70%-os, utóbbinál 140%-os bővülés tapasztalható.

Győr+ 2024.02.09.

Turizmus: tízből hét éjszakát vidéken töltöttek tavaly a vendégek

Tavaly a turisztikai térségek 2,8 milliós nemzetközi forgalma 3 százalékkal múlta felül a 2019. évi értéket, míg a 19,3 millió belföldi éjszakával gyakorlatilag megismételte azt. A Balaton után a Mátra-Bükk, Budapest környéke, Debrecen és térsége, valamint Tokaj és Nyíregyháza voltak a legnépszerűbb térségek a belföldiek körében. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint Zánkán, Visegrádon és Zalakaroson fogadták a teljes lakosság számához képest a legtöbb vendéget - írja pénteki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Győr+ 2023.11.24.

Sokan utaznak majd az év végén

November első felében országos viszonylatban közel 15%-kal nőtt a hazai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma tavalyhoz képest, emellett a foglaltság is emelkedett. A lendületet tartva további növekedésről tanúskodnak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai az év hátralévő részében is, már most magasabb az előfoglalások szintje az év utolsó két hónapjára, mint egy éve ilyenkor.

Győr+ 2023.11.08.

Rengetegen fedezték fel Magyarország tájait az ősz első hónapjában

2022 szeptemberéhez képest az ősz első hónapjában közel 10%-kal többen fedezték fel Magyarország tájait. Az 1,4 milliós vendégszám 2,4%-kal múlta felül a pandémia előtti értéket, ezen belül a magyar vidéki tájakra csaknem 11%-kal több vendég érkezett 2019-hez képest. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint szeptemberben 3,4 millió éjszakát töltöttek a turisták Magyarországon, ami csaknem 6%-kal volt magasabb, mint tavaly ilyenkor. Budapest és a Balaton volt a legnépszerűbb desztináció, a vidéki települések közül pedig Hévíz lett a szeptemberi hónap leglátogatottabb települése. A főszezont idézte a szállodák közel 60%-os átlagos kapacitás-kihasználtsága is.

Hirdetés