Győr+
2013.12.11. 12:21

Az egész családra figyel a Gézengúz – (PR-cikk)

„Nekünk a hét első napja Gézengúz-hétfő” – mondták egybehangzóan az anyukák az utolsó tanodás foglalkozáson.

 

Az elmúlt másfél évben ugyanis egy projektnek köszönhetően Családi erőforrás központot alakítottak ki a Liget utcában, ahol különféle programokat szervezett a családoknak a Gézengúz Alapítvány. Gyakori téma volt például a testvérféltékenység, a hiszti, az altatás, vagy hogy több otthon töltött év után hogyan illeszkedhetnek vissza az anyukák a munkába.

A Gézengúz Alapítványt a születés körüli időszakban kialakuló vagy veleszületetten sérült csecsemők és kisgyermekek gyógyítása, rehabilitációja érdekében alapította dr. Schultheisz Judit 1990-ben. A győri intézet 1993 óta működik, igazgatója, Kovácsné Lengyel Monika elmondta, a családsegítő szolgáltatások célja összefügg az alapítványéval: korai, összetett rehabilitációval segítsenek a születési károsodott gyermekeknek és családjuknak. Ennek érdekében gyógytornászok, gyógypedagógusok, pszichológusok és orvosok működnek együtt. A győri csoportban több mint négyezer gyermek kapott már ellátást. Hozzátette, kiemelt szerepet szánnak a szemléletformálásnak, a másság elfogadtatásának is.

Az alaptevékenységük mellett egy másfél évig tartó projektnek köszönhetően kiszélesíthették szolgáltatásaikat: a Családi Erőforrás Központ programjai nemcsak a terápiáról, hanem többek közt a gyereknevelésről, a szülőség megéléséről szóltak. „Bármilyen problémával fordulhatnak hozzánk, nemcsak a gyerek, hanem az egész család fókuszban áll nálunk” – hangsúlyozta a vezető.

A Családi Erőforrás Központ kialakítása a Győri Kistérségben című pályázat keretében elnyert közel 23 millió forintos támogatással számos programot megvalósítottak a Gézengúzban: pszichológiai tanácsadás keretében az alapítvány szakemberei egyéni konzultációt biztosítottak például a családi élettel, gyermekneveléssel, magánéleti problémákkal összefüggő kérdésekben. Fogadóóra és Visszatérők elnevezéssel tanácsadásra várták a szülőket szociális és munkaügyi kérdésekben. Közösségépítő programokat is tartottak, Tanoda I. elnevezéssel baba-mama csoportos foglalkozásokat 0–7 éves gyerekeknek és szüleiknek, Tanoda II. címmel pedig szülőcsoportos foglalkozásokat, hogy egymást jobban megismerjék a szülők, s kialakulhasson egy összetartó közösség. A szülőknek szervezett programokon a Gézengúz gyermekfelügyeletet is biztosított.

A projekt utolsó tanodás foglalkozásait hétfőn tartották. Rimovszki Györgyi kislányával, Emmával a Csepp csoportba, babaúszásra érkezett a Gézengúzba másfél éve, s lelkes résztvevői lettek a projekt kínálta programoknak is. Mint mondja, az anyukákkal sokat tanulhattak a gyerekekről, a szakemberekhez bármilyen kérdéssel fordulhattak. „A gyerekek közösségbe való beilleszkedését is segítették a programok, és az is fontos, hogy már kicsi korukban találkozhattak sérült gyerekekkel is. Mi, anyukák pedig a babánkkal együtt tudtunk kikapcsolódni” – hangsúlyozta. Egy másik anyuka, Kovácsné Marafkó Bernadett is megerősítette az elmondottakat, kisfia, Bulcsú a kezdetekben félénk volt, de itt magabiztosságot szerzett. „Én pedig tapasztalatot cserélhettem a többi anyukával” – tette hozzá. „Fontos, hogy 2-3 éves kor előtt is részt vegyenek a kicsik közösségi programokon, így sokkal könnyebben illeszkednek be az óvodában” – ezt már Károlyi Kinga mondta, a projekt szakmai vezetője. A programok erősségét abban látja, hogy nemcsak a gyereknevelésről, hanem a mindennapi problémáikról is beszélhettek a szülők. Elárulta, leginkább az foglalkoztatja őket, hogy az anyaság melletti szerepeket hogyan tudják összeegyeztetni, miként tudnak feleségként és nőként is teljesíteni, illetve 3-4-5 év gyed és gyes után munkába állni.

A projekt keretében minden hónapban nyílt napot is szerveztek, ahol más-más témákról beszélgettek, többek között koraszülöttségről, etetési és alvási problémákról, óvodaérettségről, agressziókezelésről, vagy az anyóssal való konfliktusok megoldásáról, és több családi napot is tartottak.

A pályázat sikerét az is mutatja, hogy a vállalt 600 főnél sokkal többen, csaknem 2.700-an vettek részt a programokon. A Gézengúz szakemberei a győri kistérségbe is kivitték a szolgáltatásrendszert, tizenkét Győr környéki településen szervezték meg a foglalkozásokat.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával megvalósuló, TÁMOP-5.5.1.B-11/2-2011-0312 kódszámú projektnek köszönhetően a szolgáltatások mellett a Liget utcai központ tetőterét is felújíthatták, valamint különböző kiadványok is megjelentek, például a nagy sikerű Gézengúz Magazin gyermeknevelési témákról. A projekt indulásakor fenntartási időt is vállalt az alapítvány, így a jövőben is Gézengúz-hétfő lehet a hét első napja.