Győr+
2019.10.13. 06:12

A szavazás menete

Hirdetés

A szavazás menete

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) napközben hat alkalommal ad tájékoztatást a részvételről: a 7, a 9, a 11, a 13, a 15, 17 órai és a 18.30 órai adatokról.

Győr Megyei Jogú Város Helyi Választási Irodája tájékoztatja a győri választópolgárokat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2019. október 13­i választásával kapcsolatban a következőkről:
A győri lakcímmel rendelkező választópolgárok a lakcímük, illetve átjelentkezésük (kérelem beérkezési határideje 2019. október 9., szerda 16 óra) esetén tartózkodási helyük szerinti szavazókörben adhatják le személyesen szavazatukat.

Szavazás módja:
Szavazni csak személyesen, a lakcím szerinti szavazókörben lehet.
Amennyiben valaki nem tud elmenni egészségi állapota, fogyatékossága, fogvatartása miatt, kérheti, hogy mozgóurnával szavazzon. A mozgóurna iránti kérelmet a választópolgár 2019. október 11­én (pénteken) 16 óráig a helyi választási irodához, a szavazás napján, 2019. október 13­án 12 óráig ügyfélkapun vagy a szavazatszámláló bizottsághoz nyújthatja be.

Mit kell magával vinnie a szavazáshoz?
Lakcímét vagy személyi azonosító számát (személyi szám) elsődlegesen lakcímigazolványával tudja igazolni, személy azonosságát érvényes:
– személyazonosító igazolvánnyal,
– útlevéllel vagy
– vezetői engedéllyel.

Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő jelöltre, a jelölt neve melletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet. Külön szavazólap szolgál a polgármesterjelöltre, és külön az egyéni választókerületi képviselőjelöltre történő szavazásra.

Nemzetiségi választás: 
Az eddigi választásokhoz képest újdonság, hogy a nemzetiségi választópolgárok nem külön nemzetiségi szavazókörben voksolnak, hanem a lakóhelyük, illetve átjelentkezésük esetén tartózkodási helyük szerinti szavazókörben adják le szavazatukat nemzetiségük önkormányzatainak tagjaira ugyanott, ahol a polgármesterre és a képviselőkre szavaznak. A voksolásban csak az vehet részt, aki szerepel a nemzetiségi névjegyzékben. A nemzetiségi választópolgárok egyszerre választják meg nemzetiségük települési, területi (megyei), valamint országos önkormányzatát, erre három külön szavazólap szolgál majd. Győrben a roma és német nemzetiségek esetében 3 db szavazólapot (települési, területi, országos), a lengyel, örmény, román nemzetiségeknél 2 db szavazólapot (települési és országos), a horvát nemzetiségnél szintén 2 db szavazólapot (területi és országos), a többi nemzetiség esetén 1 db (országos) szavazólapot kap majd a választópolgár.
A nemzetiségi választás szavazólapjai a könnyebb megkülönböztethetőség érdekében zöld színűek, és azokat zöld színű borítékba kell tennie a választóknak.
A borítékot mindenképpen le kell zárnia a választónak, mert a lezáratlan borítékban lévő, valamint a borítékon kívül található szavazólapok érvénytelenek.