Győr+ Konyha

Tom Yum leves

Fotó: Szarka Zsófi
Szarka Zsófi
2020.01.07. 07:06

Amikor kóstoltam, csak egy dologra tudtam gondolni: ezt otthon ki kell kísérleteznem, hiszen nem járhatok egy étterembe minden másnap. Megtörtént, a receptet pedig elhoztam.

Egyre népszerűbbnek látom a thai, Fülöp-szigetek vagy a japán konyha ételeit, mert megismerjük a távoli konyhák autentikus fogásait is, nem csak azokat, amit a gyors bisztrókban láttunk idáig. A fűszerek, paszták már elérhetőek, így nem szükséges feltétlenül halszószt, osztrigaszószt, curry pasztát biztosítanunk otthonra. Szeretett unokahúgom mutatta meg ezt a levest az étteremben, aki a legkevésbé sem szereti túlbonyolítani a főzést a konyhában. Megkerestem tehát a Tom Yum pasztát, amit a kék-fehér színű, nem túl népszerű, ám néhol praktikus szupermarketben találtam meg. Ebben teljesen puritán fűszerek vannak, kb. 15 fajta, amiből pár csepp került az üvegcsébe, így érdemes ezt a pasztát megvenni és ebből kanalazni a levesbe.

Ismertető jegye: rendkívül gyömbéres, nagyon csípős, lime-os és minden immunrendszert elmozdít a helyéről, olyan egészséges!

Bevásárló lista (3 főre):

200 ml kókusztej

300 ml húsleves (vagy 300 ml víz + 1 húsleveskocka)

3 tk Tom Yum paszta

1 kk sűrített paradicsompüré

2 ek reszelt, friss gyömbér

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 lime leve

1 kk só

1 ek olívaolaj

chili ízlés szerint (csak a végén)

Levesbetét: 100 g rizstészta, 5-8 szem rák vagy csirkemell, friss koriander

Az étterem levese
Fotó: Szarka Zsófi

Levesbetét 2.: 1 csomag leveles tészta, 3 ek olívaolaj, 2 ek sajtkrém, 100 g apró garnéla, friss chili és bors, 1 db tojás, 50 g reszelt sajt

Tipp: A levesbe egyszerűen belefőzhetjük a tenger gyümölcseit vagy készíthetünk mellé ropogós tésztabatyut, amit hozzáharapunk majd a leveshez.

Leves: Mindent felteszek egy közepes fazékba főni a kókusztejen kívül. Fedő alatt felforralom és gyöngyöző forralással 20 percig főzöm. Ezután teszem bele a kókusztejet és még 10 percig főzöm. A végén jöhet bele a chili ízlés szerint és a tészta, ami tálalás előtt 3-4 perccel kerül csak bele, hogy megdagadjon.

A rákokat, esetleg kagylókat egy külön serpenyőben kevés olívaolajon megpirítom 3-4 perc alatt, tálalásnál teszem őket bele a levesbe.

Tipp 2.: Amennyiben nem szeretjük a halakat, mindent elkészíthetünk csirkemellel is.

Tésztabatyu: Egy csomag réteslapot kiterítek és 6 egyforma téglalapra vágom őket. A téglalapokat egyesével megkenem olajjal, így rakom egymásra. Ebbe töltöm bele a rákos keveréket. A sajtkrémet, sót, borsot, esetleg fokhagymát, chilit összekeverem a koktél rákokkal és egy tojás sárgájával. Egy kisebb evőkanállal halmozok bele mindegyik tészta közepére. Összecsípem a sarkaknál, megtekerem, lekenem a tojás fehérjével és beteszem sülni az előmelegített, 180 fokos sütőbe 20 percre. egy sütőpapírral bélelt tepsire.

Kapcsolódó témák: #Szarka Zsófi Konyhája |