Hirdetés
A motoros rendőröket mindenki szereti

Motorok, a rendőrök igényeire alakítva

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2019.09.12. 23:55

A Győr-Moson-Sopron Megye Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya nemrég két vadonatúj szolgálati motorkerékpárral gazdagodott. Martini Gábor rendőr zászlós a Győr+ Médiának megmutatta, miért is igazi rendőrmotorokról van szó.

Hirdetés

Országosan nemrég jelentették be, hogy az ORKF összesen 25 szolgálati motorkerékpárt adott át a főkapitányságoknak, így megyénk gépparkja is új járművekkel gazdagodott. Egész pontosan kettő, BMW R1250 RT típusú, 136 lóerős, 143 Nm nyomatékú, 1254 köbcentis, hat sebességes, kéthengeres boxer-motorral ellátott rendőrmotor érkezett.

Martini Gábor rendőr zászlós, szó szerint régi motoros, tizenhat éve húzta először magára a rendőrmotorosok egyenruháját, így kellő szakértelemmel és persze örömmel hozta haza Budapestről az egyik BMW-t, amelynek nyergében gyakran láthatjuk majd a megye útjain.

Hirdetés

Ezekről a motorokról tudni kell, hogy mindegyik speciális rendőrségi alvázra gyártott – kezdte a zászlós. “Amiben különbözik a lakosságitól, hogy megerősített futóművel, dupla akkumulátorral, kiegészítő fény és hangjelzéssel rendelkezik. Továbbá az ülése és a kormány markolata is fűthető, s sokkal kényelmesebb is. Az állomány részéről nagyon jó a visszajelzés, s az én eddigi tapasztalataim is csak pozitívak.”

Könnyű, fordulékony, gyors és hatékony

A rendőr zászlós azt is elmondta, hogy a motorokkal könnyű közlekedni, fordulékonyak, gyorsak és hatékonyak. Megyénkben szükség is van a megbízható szolgálati motorokra, hiszen az M1 autópálya hatalmas forgalmat bonyolít le, az osztrák és a szlovák határ is folyamatos ellenőrzés alatt van, illetve a fő- és autóútjaink is zsúfoltak.

Martini Gábor zászlós tizenhat éve motorozik

„A forgalom ellenőrzése mellett különféle közlekedési akciókon veszünk részt.” – folytatta Martini Gábor. “A motoros szolgálat előnye, hogy képesek vagyunk gyorsan reagálni egy-egy helyzetre, egyértelmű és látványos utasításokat tudunk adni a közlekedőknek. Kollégáimmal folyamatos képzésen veszünk részt, hogy a tudásunk mindig legmegfelelőbb legyen ezekre a kiváló, nagy értékű motorokra.” – tette hozzá Gábor, majd azt is kiemelte:

a motoros társadalom is pozitívan reagál a motorosrendőrökre, hiszen egy-egy ellenőrzés során könnyen alakul ki beszélgetés, amelynek komoly baleset megelőző szerepe is van. A statisztikák pedig sajnos azt mutatják, még mindig rengeteg a motoros baleset.

A legtöbbje örül, amikor megszólítjuk őket, kérdéseket tesznek fel, s megfogadják a tanácsainkat.” – folytatta a rendőr zászlós. “A motoros rendőrök mindig kitűnnek a forgalomból, hamarabb észrevesznek bennünket a közlekedők. Így tehát már a megjelenésünkkel is visszatartó erő vagyunk.”

Mindig kitűnnek a forgalomból

A megyében jelenleg két motoros rendőr teljesít szolgálatot, a jövőben természetesen bővíteni szeretnék a számukat. Jelentkezők most is vannak, képzésük folyamatos. Ahhoz azonban, hogy ilyen nagy értékű, komoly járgányokat kapjanak, számos tanfolyamot és vizsgát kell teljesíteniük, illetve a továbbiakban is mindig késznek kell állni a tudás további gyarapítására.

Minden részletében tökéletes motorokat kaptak a rendőrök

Egy-egy téli szezon után minden motoros tudja, hogy kicsit berozsdásodunk.” – mesélte Gábor.  “Éppen ezért nekünk már január végén-február elején fedett pályás vezetési tréningeket tartanak, hogy a tavaszi szezon kezdésre újra a legjobb formánkban legyünk. Ez fokozottan érvényes a civil motorosokra is, akik érthető módon örömmel veszik elő újra a vasakat egy téli pihenő után.

Számos alkalommal van lehetőség velünk találkozni baleset-megelőzési vagy vezetéstechnikai tréningeken, ahol nyugodtan tegyék fel a kérdéseiket, kollégáimmal mindig szívesen állunk rendelkezésre. Érdemes már most így tervezni, s ezzel a felfogással garázsba tolni a motorokat.” – zárta a zászlós, majd elköszönt, hiszen szolgálatot nem csak motoron, hanem más területen is adnia kell a tapasztalt közlekedési rendőrnek.

Szerző: Havassy Anna Katalin
TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta
Fotó: Marcali Gábor

Kapcsolódó témák: #Győr+ TV | #rendőrség | #Száz12 |
likeold
a fb oldalunkat