Játszani jó, főleg a színpadon!

P. Csapucha Adrienn Fotó: Ács Tamás
2024.06.05. 06:28

Hidakat épít és új kapcsolatokat teremt a II. Dunafeszt, és nem csak a különböző teátrumok társulatai között, hiszen idén a fiatalokat is külön megszólította a Győri Nemzeti Színház színvonalas kavalkádja. A tavalyi indulásakor már hangos sikereket bezsebelő forgatag 2024-ben új programmal, egy középiskolásoknak szóló vetélkedővel bővült. A Stage4U/GyNSz kvíz, dramaturgiai elemekkel spékelve szólt nagyot, amit a diákok garantáltan nem felejtenek, mert játszani jó, főleg a színpadon.

Jókedv, tudás, társaság, élmény – ezekkel a hívószavakkal hirdette meg színpadi társasjátékát a teátrum, a nemzetközi Dunafeszt nulladik napján. Az ötletgazda Werner Krisztina és a Győri Nemzeti Színház igazgatója szívesen fogott össze annak érdekében, hogy színpadra csábítsa az ifjúságot, egy olyan játékra, melyben mindenki csak nyerhet.

„Egy évvel ezelőtt kezdtünk el beszélgetni Bakos-Kiss Gábor direktor úrral arról, hogy jó lenne nyitni valamelyest a diákok felé. És mi az, amit szeretnek a gyerekek? Játszani! Mi az, amivel be lehet csábítani a fiatalokat egy színházi térbe? Az a játék! Innentől már adta magát, hogy készítsünk egy vetélkedőt, ami kicsit tágabb és bővebb mint a hagyományos kocsma kvízek, hiszen itt rendelkezésünkre áll egy színházi technika és látványvilág, na meg persze a teátrum remek kollégái, akik mind-mind hozzátesznek ahhoz, hogy egy igazi showműsor legyen a végeredmény” – mesélt a rendezvény hátteréről a Stage4U kitalálója.

Nagy érdeklődés övezte a társast, melyre 4-6 fős csapatok jelentkezhettek, felkészítő tanáraik kíséretében. A kihívásokkal teli móka egyből nemzetközi szintre lépett, hiszen nemcsak Győrből és a vármegyéből, de Szlovákiából is érkeztek társaságok. 15 csapat több mint 70 fővel vett részt a varázslatos versengésen.

„Óriási megtiszteltetés, hogy bekapcsolódhattunk ebbe a rendkívül izgalmas rendezvénybe. Változatos kérdéseket állítottunk össze, több modulból épült fel a viadal, elsősorban az irodalomra fókuszáltunk, valamint a színház világába kalauzoltuk a fiatalokat.

Figyelnünk kellett arra, hogy minél inkább megmozgassuk a résztvevőket, leginkább a 14-18 éves korosztálynak szántuk a kérdéseket, amiket természetesen igazítottunk az ismeretvilágukhoz!” – vázolta a Győr+ Médiának a vetélkedő szakmai felépítését Horváth Petra, az est kvízmestere, aki nővérével együtt állította össze a kérdéseket.

A megmérettetést Móczár Bence rendezte és tervezte, a tőle megszokott kiemelkedő kreativitással és lelkesedéssel. Komplex és összetett feladat várt a teátrum színész-rendezőjére, de minden pillanatát élvezte a projektnek. „Teljesen más, mint egy darabot a színpadra álmodni, de éppen ezért volt izgalmas. Ilyet ebben a színházba mi még biztosan nem csináltunk, de élek a gyanúperrel, hogy nagyon kevés társulat próbálkozott meg ezzel. Vékony jégen táncoltunk, engem az érdekelt igazán, hogy hogyan tudunk egy olyan szcenikai környezetet keríteni a kérdések köré, mögé és alá, hogy a résztvevők ne csak azt éljék meg, hogy egy tudás alapú kvízen vesznek részt, hanem valóban egy színházi élményt nyújtsunk nekik. Fény, hang, videó, zene, füst, két host- és műsorvezetők, mindent belesűrítettünk, próbáltunk a technikusainkkal és igyekeztünk mindenre valamilyen dramaturgiát felhúzni” – ismertette Bence.

Galéria: MekliZ Fotó

A szakember kérdésünkre kifejtette, hogy ha jó csatornán keresztül szólítják meg az ifjúságot, akkor mindenre nyitott ez a generáció. „Az valós tény, hogy egyre nagyobb kihívással szembesülünk amikor ezt a korosztályt próbáljuk megszólítani, de igyekszünk hinni abban, hogy nekünk ez a nehézség inkább inspiratív erőként kell, hogy hasson, semmit, hogy visszavessen minket. Nagyon fontosak az ilyen típusú projektek, hiszen ezek a fiatalok lesznek azok, akik 5 vagy akár 10 év múlva a nézőink lesznek” – tette hozzá a rendező.

Hajdu Tibor és Sík Frida játékmesterként teremtett fantasztikus hangulatot a vetélkedő helyszínén, a különleges fényekben úszó Kisfaludy Teremben. „Elég komoly készülődés zajlott a kulisszák mögött erre az alkalomra. Nagyon örülök, hogy itt állhatok, és mint drámapedagógus is jelen lehetek a színház életében. Voltak már más próbálkozásaink is a tekintetben, hogy a középiskolásokat bevonjuk a színház életébe, ez a mostani nagyon színesre és izgalmasra sikerült” – nyilatkozta portálunknak a színház művésze, Sík Frida.

A jó hangulatú, nevetést kicsit sem nélkülöző vetélkedő végén a fiatalok dr. Pergel Elzától vehették át jutalmaikat, s bizakodástól telt szívvel tértek haza, hogy jövőre talán újra indulhatnak a Stage4U-n.

Galéria: Ács Tamás

Kapcsolódó témák: #Dunafeszt | #Győri Nemzeti Színház | #vetélkedő |