HPV oltás: hasznos, de nem helyettesíti a rendszeres szűrővizsgálatot!

Havassy Anna Katalin Ács Tamás
2023.02.25. 16:28

A HPV, azaz a humán papillomavírus főbb jellemzőiről már írtunk. Most a HPV elleni védőoltásokról esik szó, s ahogy eddig mindig, dr. Börzsönyi Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos lesz a segítségünkre.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a HPV-t a méhnyakrák egyik okozójaként tartják számon. Viszont létezik már védőoltás, melynek hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus felbukkanásakor gyorsabban termeljen ellenanyagot, így kivédve a fertőzést. Az oltás így képes megelőzni a fertőzést a vírus azon típusa esetében, amely a méhnyakrákos megbetegedések hozzávetőleg 70 százalékát okozza. Fontos kiemelni, hogy a HPV-oltóanyagok tehát a méhnyakrák elsődleges megelőzésére szolgálnak, a meglévő HPV-fertőzést, vagy a HPV-fertőzéssel összefüggő kóros állapotokat megszüntetni, meggyógyítani nem képesek.

„A védőoltás azoknál a leghatékonyabb, akik még nem fertőződtek meg HPV-vel. Kiemelném, hogy a fiúknak is ugyanolyan lényeges a megelőzés, mint a lányoknál. Ugyanis akkor van értelme ennek az oltásnak, ha a populáció mindkét neme felveszi, hiszen így tudjuk a legjobban lecsökkenteni a vírusszámot. Sok kérdést kapok azzal kapcsolatban, hogy a védőoltás a korábban HPV-fertőzésen átesett nőknél is hatékony lehet-e a további megelőzésre vagy az újrafertőződés ellen? A válaszom az, hogy igen, felvehető ilyenkor is az oltás, s mindenképpen konzultáljanak a választott orvosukkal. Viszont azt is mindig kihangsúlyozom, hogy ha valaki oltott, akkor sem szabad félvállról vennie a rendszeres szűrővizsgálatokat, mert azokat semmi sem helyettesítheti!”

A Magyarországon elérhető vakcina hatékony és nem tartalmaz élő biológiai anyagot vagy vírus-DNS-t, ezért a fertőzést nem képes kiváltani. Azzal kapcsolatosan, hogy meddig biztosít védelmet a HPV elleni vakcina, a kutatások jelenleg is zajlanak, de a most rendelkezésre álló adatok szerint legalább nyolc éven keresztül igen magas szintű védettséget nyújtanak, s vélhetően jóval tovább is kitart a hatásuk. Emlékeztető oltás szükségességét még nem bizonyították a vizsgálatok, így egyelőre erről nincs szó, a hosszútávú védettség kialakulásával kapcsolatos kutatások pedig folyamatosan zajlanak.

Nyilván sokakat foglalkoztat, hogy kik azok, akik kérhetik az oltást, és hol van mód annak felvételére. Nos, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) ajánlása szerint a 9–15 éves korú lányok/fiúk tartoznak a HPV-vakcináció elsődleges célcsoportjába, a vakcina ugyanis a szexuálisan még nem aktív korosztályban a leghatékonyabb. A HPV elleni önkéntes védőoltást azok a lányok és fiúk kaphatják meg iskolai kampányoltás keretében, akik betöltötték a 12. életévüket és az általános iskola 7. osztályát végzik.

„Ahhoz, hogy valakinél kialakuljon a védettség, két HPV elleni védőoltás beadására van szükség, a kettő oltás között pedig el kell telnie hat hónapnak. Csak egy oltást felvenni tulajdonképpen értelmetlen, tehát szükséges a két oltást! Viszont ahhoz, hogy egy valaki megkapja a védőoltást, előzetes HPV-szűrés nem szükséges. S ahogy fentebb is említettem, az oltás későbbi életkorban, életszakaszban is kérhető az orvostól, ám akkor sajnos már nem juthatunk hozzá térítésmentesen, sőt, tizennégy éves kor felett már három oltás szükséges, a nulla, a második és a hatodik hónapban” – foglalta össze a doktornő.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért is fontos az, hogy ilyen – relatív – fiatal korban kapják meg a fiúk és a lányok a HPV elleni védőoltást, és miért nem elég mondjuk a késői kamaszkorban élni a lehetőséggel? Nos, mivel a HPV meglehetősen elterjedt és szexuális érintkezés útján könnyedén átadható a partnernek, lényeges, hogy a védelem – mindkét nemnél – még azelőtt kialakuljon, mielőtt a szexuális életüket elkezdik.

„A legfontosabb tényleg az, s ezt nem lehet elégszer elmondani: az időben beadott vakcina és a húsz év feletti rendszeres méhnyakszűrés együttesen nyújtja a lehető legteljesebb védelmet a méhnyakrák ellen. Természetesen tovább csökkenthető a méhnyakrák kialakulásának kockázata a nem túl korán megkezdett, felelősségteljes szexuális élettel is, amely nemcsak orvosi, hanem sokkal inkább nevelési, szülői felelősséget rejtő feladat. Az egészséges élet és a dohányzás mellőzése talán már unalomig ismételt, de nagyon fontos tényező. Arra pedig minden nő figyelmét felhívnám, hogy 35 év felett kérjék nőgyógyászuktól a HPV-tesztet is, amelyet a citológiai mintavétel mellett végzünk el. Ez a teszt fájdalommentes és roppant hasznos, mert képes arra, hogy felismerje, a páciens fertőződött-e a vírussal, amely a legtöbb esetben tünetmentes, és megfelelő kezeléssel, odafigyeléssel kordában tartható. Kérdezzenek bennünket bátran a HPV témakörében is, azért vagyunk, hogy önöknek segítsünk!” – zárta dr. Börzsönyi Ágnes.

Ha szeretne témát javasolni a “Négyszemközt a nőgyógyásszal” című rovatunkba, akkor kérjük írjon nekünk a [email protected] e-mail címre!