Hirdetés
Jövő tanévtől kezdve indul a program az intézményben.

Csatlakozott a Bercsényi a Honvéd Kadét programhoz

Fotó: Marcali Gábor
Havassy Anna Katalin
2020.11.04. 12:40

Ünnepélyes keretek között, szerda délelőtt 10 órakor írták alá azt az együttműködési megállapodást, amely kijelenti, hogy a Bercsényi iskola is csatlakozik azon intézmények közé, ahol jövő tanévtől kezdve elindul a Kadét Program. Fontos mérföldkő ez Győrben, hiszen a haza védelme a legszentebb, és legszebb hivatás.

Hirdetés

A Győri Szakképzési Centrum Bercsényi Miklós Közlekedési és Sportiskolai Technikum számára egy többszöri egyeztetés után a Honvédelmi Minisztérium nemrég hagyta jóvá, hogy a középiskola csatlakozzon a Honvéd Kadét Programhoz. Ennek szentesítéseként történt meg ma az az ünnepélyes aláírás, amely az iskola igazgatója, illetve az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred ezredparancsnoka között született meg.

Németh Zsolt, a Bercsényi igazgatója köszöntőjében kiemelte: „A sorkatonaság megszüntetésével a fiataloknak sokkal kevesebb lehetősége maradt megismerni a honvédelmet, kevesebb személyes tapasztalatuk lehet a katonaéletről. A honvédelmi nevelés is sokkal nehezebb így, viszont a Honvédelmi Minisztérium által támogatott Kadét Program most új távlatokat nyithat. Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezreddel közösen, az ő támogatásukkal indítjuk majd a programot, amely reményeink szerint egyre több fiatalban ébreszti majd fel a hazafias gondolkozást, a nemzeti öntudatot és a katonai pályával szembeni vonzalmat.” – zárta az igazgató, aki hozzátette, a Bercsényi életében a rendvédelem már 1990 óta jelen van, akkor indultak a rendészeti, tűzvédelmi, határőr és vámügyes osztályok. Katonai alapismeretekből eddig is lehetett érettségizni, azonban a Kadét Programmal most sokkal professzionálisabb oktatásban részesülnek majd az érdeklődő fiatalok.

Hirdetés

Sipos Antal ezredes, ezredparancsnok beszédjében hangsúlyozta: „Nemzeti érdek, hogy gyermekeink a hazájukért tenni is akaró felelős állampolgárokká váljanak. Az országban eddig már 60 olyan iskola létezik, ahol megvalósult a Kadét Program, Győr-Moson-Sopron megyében a Bercsényi lett a második csatlakozó intézmény. Az oktatás során a diákok elsajátítják a katonai alapismereteket, illetve a szabadidő hasznos és katonás eltöltéséhez is kínálunk nekik programokat. Ebben segítségükre lesz a győri központú MH 19. Szalontai Ferenc Területvédelmi Zászlóalj is.”

Az ezredes tehát rávilágított arra, hogy a vállalják a speciális katonai szakértelmet és eszközöket igénylő tanórák és foglalkozások megtartását. Továbbá vállalják az eszközök, katonai felszerelések rendelkezésre bocsátását, bemutatását, s természetesen az iskolai és az iskolán kívüli programok megszervezéséből és lebonyolításából is kiveszik a részüket.

A Bercsényiben a jövő tanévtől tehát minden érdeklődőt tárt kapukkal, egységes kadét formaruhákkal, katonai alapismeretekkel és kiszámítható, biztos jövőkképel várnak. Hiszen a haza védelme a legszebb, legszebb hivatás.

Televíziós szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győr+ TV | #híradó | #honvédség | #Oktatás |
likeold
a fb oldalunkat