Hirdetés
Radek József Szent László-érmes

A siker titka a tisztességes munka

Fotó: Marcali Gábor
J. Kovács Andrea
2022.07.10. 09:42

Nagy meglepetés és óriási megtiszteltetés a Szent László-érem Radek Józsefnek, a Palatia Nyomda tulajdonosának. Bár ő kapta, de mögötte áll a család és a munkatársak, akikkel együtt gondolkodnak, dolgoznak.

Hirdetés

A hédervári fiú édesanyja női szabó, édesapja kőműves építésvezető volt, de őt a tisztes ipar helyett az építészet vonzotta. El is keseredett, amikor nem vették fel a technikumba. Egyik tanára javaslatára került a nyomdába, szedő tanulónak 1969-ben. Úgy gondolta, valahogy kihúz ott egy évet, s újra megpróbálja a felvételit. Ám mire letelt az esztendő, azon kapta magát, hogy szereti, amit csinál. Akkoriban még magasnyomással készültek a termékek. Józsefet elbűvölték az ólombetűk, valamint a keze alól kikerülő újságok, könyvek.

Tíz évet dolgozott a megyei Nyomdaipari Vállalatnál, aztán újabb tízet a bábolnai állami gazdaság modern üzemi nyomdájában. Itt már nem csak egy-egy részfolyamatban vett részt, hanem átlátta az egész korszerű technológiát. A rendszerváltáskor Győrbe hívták nyomdavezetőnek egy vegyes vállalathoz, ami viszont nem sokáig működött. Ekkor egy budapesti nyomda felszámolásából megvásárolt néhány egyszerű gépet.

Így jött létre a Palatia Nyomda. Hatan kezdték 1993-ban, az induló csapat végig együtt maradt, csak néhányuk nyugdíjba ment közben. Ma ötvenen dolgoznak – köztük egész családok – a csúcstechnológiához közel álló gépekkel felszerelt cégnél, a régió élmezőnyében.

Hogy mi a titok?

„Egyszerű a recept. Tisztességes, becsületes hozzáállás és egy adag szerencse. Jókor indultunk, a képződő kis nyereségeket mindig visszaforgattuk a cégbe, így állandó volt a fejlődés. S még valami. A közmondás úgy tartja, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Ha mi a partnereinkkel korrektek vagyunk és a legjobb tudásunk szerint kiszolgáljuk őket, akkor hozzánk olyanok jönnek, akik hasonlóképpen gondolkodnak.”

Radek József szerint a nyomtatásnak igenis van jövője. A digitalizáció erős térfoglalása egy időben ráijesztett, de azt látja, hogy az internet és a digitális média mégsem tudja kiszorítani a papír alapú termékeket. Ők is szép számmal készítenek könyveket, bár nem ez a fő profiljuk.

Ami a saját cégének a további sorsát illeti, még sok a nyitott kérdés. Nagyobbik fia ugyan médiatechnológia szakot végzett az egyetemen, de az az álma, hogy pilóta legyen. A kisebbik jelenleg anyagbeszerzőként dolgozik édesapjánál, többre egyelőre nem gondol, vagyis a generációváltás még várat magára.

A Palatia Nyomda tulajdonosa közismert mecénás a városban, elsősorban a kulturális életet támogatja. Ha megkeresik, általában nem tud nemet mondani. Ha teheti, szívesen ad, úgy döntött, hogy a Szent László-éremmel járó pénzösszeget is jótékony célra fordítja.

Mint a sikeres embereknél általában, mögötte is ott áll a felesége. Éva a biztos hátteret, a nyugodt otthont biztosítja neki és fiaiknak. Első házasságából származó lánya Londonban él.

Azt mondja, már nem is vágyik másra, csak unokákra, akik újra nyüzsgést hoznak a család életébe.

Kapcsolódó témák: #díj | #elismerés |
Hirdetés