2020-ban is a város dinamikus fejlődése a cél

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2019.12.11. 14:35

A 2019-es esztendő a városfejlesztés szempontjából egy sikeres év volt, és a célunk az, hogy 2020 még sikeresebb legyen – jelentette ki dr. Fekete Dávid és Radnóti Ákos azon az eseményen, amelyen az év értékelése mellett a sajtó munkáját is megköszönték. Az alpolgármesterek január 26-ra is előre tekintettek.

Sokéves hagyomány, hogy az önkormányzat vezetői karácsony előtt köszönetet mondanak a média munkatársainak az egész éves munkájukért, egyben egy kis visszatekintést is adnak a mögöttünk hagyott esztendőre, illetve kitekintést az előttünk állóra. „A győri gazdaság továbbra is meghatározó az ország szempontjából, hiszen itt működik a világ legnagyobb motorgyára, ami jelentős autógyár is” – fogalmazott évértékelőjében dr. Fekete Dávid. Az alpolgármester hozzátette, ma már nem járművek összeszereléséről beszélünk Győrrel kapcsolatban, hanem kutatásfejlesztésről és tudásalapú gazdaságról. Kiemelte, a város nem munkanélküliséggel küzd, hanem a munkaerőhiány jelent kihívást, amelynek ellensúlyozását több program is szolgálja, és egyre inkább előtérbe kerül az automatizálás, a digitalizáció is.

A 2019-es év legnagyobb fejlesztései között említette a közelmúltban átadott vásárcsarnokot, amely huszonegyedik századi körülményeket teremtett vásárlónak és kereskedőnek egyaránt, a vele összeköttetésben épült parkolólemez pedig jelentősen hozzájárul a környék parkolási nehézségeinek orvoslásához. „A Modern Városok Program is folytatódott, több állatkerti fejlesztés is elkészült, a kórház mellett pedig szintén parkolólemez épül, amely az egészségügyi intézmény jobb elérését szolgálja.” Az alpolgármester a közúti és a lakókörnyezetekben megvalósított fejlesztések mellett kitért arra is, hogy az idei a kultúrában is fontos év volt, hiszen a nemzetközi hírű Győri Balett negyvenedik évfordulóját ünnepeltük. A Győri Filharmonikus Zenekar ázsiai turnén öregbítette a győri kultúra hírnevét, de a többi társulat is szép sikereket ért el. Értékelésében a sportra is kitért, hiszen az év során számos rangos nemzetközi versenynek, világ- és Európa-bajnokságnak adott otthont Győr.

Az alpolgármester az őszi önkormányzati választásokat is megemlítette, és elmondta, a történtek miatt kialakult rendkívüli helyzetben, az átmeneti időszakban is azon dolgoznak, hogy a város működése zavartalan legyen. „Január 26-án időközi polgármester-választás lesz Győrben, amelyen természetesen dr. Dézsi Csaba András képviselőtársunk győzelmét várjuk. Egy olyan köztiszteletben álló személyét, aki már eddig is sokat tett a városért, illetve nyilvánvalóan gördülékenyen tudna együtt dolgozni a Fidesz-KDNP többségű közgyűléssel Győr további fejlődése érdekében.”

Radnóti Ákos alpolgármester a városüzemeltetés terén emelte ki a legfőbb történéseket. Mint mondta, a már említett két parkolólemez mellett az Árpád parkolóházat is érdemes megemlíteni, ami épp egy évvel ezelőtt készült el. Kiemelte a város fásítási programját, amelynek keretében 2014 óta több mint 6000 fát ültettek el Győrben, az automata öntözőrendszerek telepítését, a szökőkutak felújítását, vagy éppen azt a nagyszabású virágosítási programot, amelynek keretében csak az idén több mint százezer virágpalántát ültettek el közterületen. Az alpolgármester kitért a temető-felújítási programra is, amely szintén évek óta zajlik, és amelynek keretében egyre méltóbbá válhatnak a kegyeleti emlékezések. „A jövőben is az a célunk, hogy tiszta, rendezett, biztonságos és egyre zöldebb város legyen Győr, ezért is bízunk a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltjének sikerében a január 26-i választáson” – mondta Radnóti Ákos, aki hozzátette, hogy dr. Dézsi Csaba András negyedszázada dolgozik a közgyűlésben, és az élet más területein is jelentős eredményekkel rendelkezik, alpolgármesterként városvezetői tapasztalata is jelentős. Az alpolgármesterek azzal zárták, a város dinamikus fejlődése a cél 2020-ban is, ebből a szempontból is kiemelkedő jelentőségű a január 26-i választás.

TV-s szerkesztő: Ficsór Dávid