Győr+ Reggeli

Ételallergia – fontos az érzékenyítés

Fotó: Németh Boglárka
Bajzát Zsuzsi
2022.03.01. 10:57

Napjainkban egyre több gyermeket érint az ételintolerancia, és az ételallergia. A kettő nem összekeverendő, hiszen más-más besorolás alá esnek. Mindenkinek van a környezetében laktózérzékeny, gluténérzékeny, vagy aki tavasztól nyárig tüsszög a pollenektől. De a súlyos, életveszélyes reakció (anafilaxia) kockázatával járó allergiás gyermekek és felnőttek helyzete nem téveszthető össze ezekkel.

A betegségben szenvedőknek mindennapi kihívást jelent, hogy biztonságos környezetben tartózkodjanak, hiszen nem csak az egyénileg meghatározott allergén fogyasztása, illetve azzal a közvetlen érintkezés, hanem akár az illata, vagy egyetlen molekulával való véletlen találkozás is életveszélyes számukra. 

Az AllerGéniusz Egyesület azért dolgozik, hogy az ilyen immundefekttel élők helyzete jobb legyen, a társadalom megértőbb legyen velük szemben, és az allergiával kapcsolatos információk széles körben ismertté váljanak.

Domonkos Brigittával, az egyesület egyik tagjával Bajzát Zsuzsi, Nagy Roland és Orosz Sanyi beszélgetett a Győr+Reggeliben.

Korábbi cikkünk a témában:

Kapcsolódó témák: #AllerGéniusz Egyesület | #ételallergia |