Fórumot tartottak az oktatás jövőjéről

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2023.03.21. 19:34

Az oktatás jövője volt a témája annak a fórumnak, melyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Győri Csoportja rendezett az egyetem Apáczai karán. A főként pedagógus résztvevőket az eseményt szervező dr. Ottófi Rudolfné, majd a házigazda, dr. Pongrácz Attila dékán köszöntötte.

A kerekasztal-beszélgetést dr. Zachar Péter Krisztián vezette. A KÉSZ társelnöke bevezetőjében hangsúlyozta: „Országjáró fórumsorozatunkon nyíltan, párbeszéd formájában szeretnénk megvitatni azokat a közéleti kérdéseket, amelyek megosztják társadalmunkat. Szeretnénk megoldást keresni ezekre úgy, hogy megtaláljuk a közös érdekeket, közös csomópontokat, melyek mentén elindulhat a megvalósítás. Az oktatás jövőjét tekintve, mi legyen az a hagyományos elem, amit megtartunk és milyen új, akár külföldi modellekből átvehető példákat tudunk behozni, amelyek segíthetnek megújítani a közoktatásunkat?”

A fórumon részt vett dr. Rétvári Bence miniszterhelyettes, államtitkár, a KDNP alelnöke, aki a Győr+ Médiának kérdésre válaszolva azt mondta: „Az elmúlt hónapokban megkérdeztük a magyar szülőket, hogyan értékelik az iskolák teljesítményét, állapotát. A többség jelesre, jóra értékelte, vagyis jó minőségűnek tartja az oktatást. A nemzetközi diákolimpiákon nagyon szép eredményeket érnek el a fiatalok. Ha megnézzük az egyes iskolákat, látszik, hogy min kell javítani, akár az épületen, a felszereltségen, vagy éppen azon, hogy milyen tanárokra van szükség. A startpozíciónk jó, mert a magyar oktatás hagyományosan erős. Jelenleg a legfontosabb a béremelés, hiszen három év alatt 75 százalékos emelésre készülünk, amennyiben a nekünk járó uniós források megérkeznek. Abban bízunk, hogy két év múlva az átlagos pedagógus bér 777 ezer forint lesz Magyarországon. Ilyen mértékű emelésre még nem volt példa az oktatásban” – jelentette ki az államtitkár.

A kerekasztal harmadik résztvevője, dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora portálunknak kifejtette: vannak aktuális napi problémák, de a jövőt tekintve, nem ezekről kell beszélni, hanem arról, hogy a magyar oktatás némileg le van maradva a világ korszerű oktatási rendszerei mögött. Magunkat kell utolérnünk, s ebben partnerek kell, hogy legyenek az iskolák, a pedagógusok, a szülők és a gyerekek is. Az oktatás megújítása óriási kihívás, nagyon széles társadalmi és nagyon komoly politikai akarat kell hozzá.

Galéria: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #Oktatás |