Győr+
2018.02.01. 16:00

Vörösboros marhapörkölt túrós-kapros galuskával

Próbálom mondatokba foglalni az élményt, amit átéltünk e menü elfogyasztásakor, de inkább egy receptet adok ahhoz, hogy ti is ebbe a csapatba tartozzatok! Nem csupán a receptet, de úgy döntöttem, az összes pörkölt, ragu nyitját, titkát leírom, hogy megjegyezzétek egy életre!

A sok recept közül rengeteget kóstoltam, próbáltam, olvastam, de ez a kombináció tűnik abszolút tökéletesnek! Minden ételben keresem a négy vagy az öt ízt, ami kiegészíti a másikat, a sós, a keserű, az édes, a savanyú és néha a pikáns. Azt gondolom, ahogy a süteménybe kell a só, vagy amit egyszerű példáként emlegetek a gyerekeknek, az automaták legrosszabb forrócsokijának alja is sós, és nem azért mert rossz, hanem mert úgy spórolnak ott is a cukorral, hogy a sóval hozzák ki a legédesebb ízt! A pörköltek legfontosabbjai azonban: a rengeteg hagyma – ez adja a szaftját, sűrűsségét; a szalonna – ez adja füstös ízt és a sok apró kis zöldségdarab, ami a végére eltűnik, de az ízüket otthagyják nekünk!

Bevásárló lista:

 1 kg marhahús (zsírosabb)

 1 kg vöröshagyma

 10 dkg szalonna (kenyér, császár vegyesen)

 1 szál sárgarépa

 4 gerezd fokhagyma

 1 kis darab zeller

 3 alma szelet

 Fűszerek: 2 db borókabogyó, 2 kiskanál őrölt bors, 1 evőkanál pirospaprika, 4 db babérlevél, 3 db szegfűszeg, 1 mokkáskanál köménymag, 2 kiskanál majoránna, csipet rozmaring

 1 dl sűrű vörösbor és fél evőkanál só

Nokedli/galuska:

 2 db tojás

 1 dl langyos víz

 1 kiskanál só

 1.5 dl liszt

 3 evőkanál búzadara

 kis csokor aprított kapor

 2 dl tejföl

 150 g túró

Elkészítés:

1- A pörkölthöz egy evőkanál zsírt vagy 3 evőkanál olajat hevítünk egy jó serpenyőben, fazékban, amiben nem fog leégni 2 óra múlva sem. A szalonnát ezen megpirítjuk, majd a hagymát is felkocázva üvegesre dinszteljük.

2- Keletkezik egy szép kis ágya a húskockáknak, amin azokat is megpirítjuk, majd jönnek a nagyon apróra vágott zöldségek és végül a fűszerek egyszerre, a só és a bor kivételével.

3- Mikor mindenki összebarátkozott a serpenyőben, azaz 1 percig kevergettük a fűszereket is, hiszen ekkor oldódik ki a forró zsiradékban az ízük, felönthetjük 1.5 dl vízzel.

4- Lefedjük és 2 órán keresztül , a vizet folyamatosan pótolva és kevergetve, főzzük! Előfordulhat, hogy egy kicsivel több idő kell neki de ez a marha korától függ, kóstoljunk!

5- A nokedlihez a tojásokat a langyos vízzel , sóval összekeverem és hozzáadom először a darát, majd a lisztet. Ragacsos, viszonylag kemény tésztát kell kapnunk, amit még fakanállal lehet keverni, de hozzáragad a tál falához. Sós vizet forralunk , 10 perc pihentetés alatt a dara megdagad és szaggathatjuk!

Jobb, ha a kiszaggatott nokedli egy fazékban keverjük össze a tejföllel, túróval, mert elhűti és mi úgy nem szerettük, de tanultam belőle! Viszont, a pörkölt teljesen feledtetett mindent!

 

 

#szarkazsófi