Hirdetés
Győr+
2018.08.28. 19:39

Vegák figyelem! Tökcurry naannal

Amíg lehet, zöldséggel dolgozom, hiszen ahogy csökken a hőmérséklet, annál szívesebben sütök húst, viszont most még minden annyira ízes és friss a zöldségek, gyümölcsök közül, hogy velük foglalkozzunk!

Hirdetés

A keleti konyha ízei tőlünk távolabb állnak, még ha hazánkban gyakran magyarosítják is, de azért sokan szeretjük, ha nem is minden héten, de ha havonta egy hatalmas curry alapú ízbomba éri a szánkat, mindig felszisszenünk, olyan ízletes!

 

Hirdetés

 

Az igazi indiai konyha rengeteg fűszert használ, főként azokat, melyek nálunk nem tartoznak az első sorba, ha megnézzük a fűszeres polcunkat. Gyömbér, kesudió, kurkuma, chili, koriander, kömény, fahéj, masala – mind-mind olyan fűszerek, amelyek rendszeresen megjelennek a helyi ételekben. Az sem ritka, ha reggelire vagy tízóraira is curryt vagy csupán főtt ételt, ragukat, naanokat esznek. Nem gondolom, hogy a mi edzett, magyar gyomrunk ne bírná ezt hosszú távon, de nem biztos, hogy hasznos a mindennapos erős fűszerhasználat. A következő étel után sem leszünk éhesek már aznap, annak ellenére, hogy zöldségből van csupán, de itt érezhető igazán a sok-sok fűszer hatása.

 

Tökcurry (2 személyre)

1 g zsenge tök
200 ml kókusztej
2 kiskanál currypor
2 kiskanál kurkuma
fél kiskanál római kömény
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
friss koriander
fél narancs leve és héja
1 fej hagyma

 

 

Naan

250 g liszt (én tönköly lisztből készítettem)
100 ml görögjoghurt
2 csomag szárított élesztő
2 csomag sütőpor
1 tk só
80 ml víz
2 ek olíva olaj

 

Elkészítés

1- Olajon és egy kis vajon megpirítjuk a hagymát, a paradicsomot, majd hozzáadjuk a fűszereket: curryt, kurkumát, köményt és végül az aprított fokhagymát.

2- Pár perc kevergetés után hozzáadjuk a meghámozott, felkockázott tököt, felöntjük a kókusztejjel, fél dl vízzel, 1 kiskanál sóval, csipet borssal és lefedjük 20 percre főni.

3- Mikor a tök puha, hozzáadjuk a kockázott paradicsomot, a narancs levét és reszelt héját, majd még 5 percig főzzük fedő nélkül és készen vagyunk.

4- A naan hozzávalói tésztává gyúrjuk, picit lisztezve vékonyra nyújtjuk és hagyjuk 15 percig pihenni.

5- Nagyon forró, picit olajozott serpenyőben mindkét oldalát 2-2 percig magas hőfokon sütjük.

 

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

likeold
a fb oldalunkat