Győr+
2018.10.10. 17:22

Tortilla – a spanyol omlett praktikái

Ne felejts el egy kis krumplit bespájzolni télire, ha pedig éppen ezzel foglalkozol, avasd is fel és próbáld ki, milyen krumplit szereztél a hideg hónapokra.

Én is éppen ezt tettem, de nem akartam most a klasszikusokhoz nyúlni, hanem valami olyan fogásra vágytam, ahol igazán érezhetem, milyen ropogós, belül krémes és sűrű a krumpli állaga. Kijelenthetem, hogy megfelelt ez a sárga, C- típusú krumpli, amit a piacon szereztünk be. Az étel spanyol eredetű és szinte minden étteremben megtalálható előételként, főfogásként, tapasként. Pont azért készül, mert annyira finom krumplival dolgoznak, amit a tojás édes, sült íze és a hagyma karamellje koronáz csak még inkább meg. Hihetetlenül egyszerű, csak kövesd a leírásaimat, hogy amilyen praktikákat én már kitapasztaltam, te rögtön alkalmazni tudd!

 

 

Bevásárló lista

0.5 kg sárga, C-típusú krumpli
5 db tojás
2 nagy fej vöröshagyma
4 ek olíva olaj
2 ek só, némi bors

Mexikói saláta
1 konzerv bab
1 konzerv kukorica
1 kígyó uborka
2 db paradicsom
1 fejes

saláta
1 pici fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek cukor/eritrit
2 kk ecet
fél kk só

 

Elkészítés

1- A krumplit héjában, ám megmosva 1 kanál sóval feltesszük 1 órát főzni. Ne főzzük szét teljesen, de már beleszúrható legyen a villa.

2- Mikor kihűlt a krumpli, meghámozzuk, felkockázzuk és félretesszük. Egy közepes méretű serpenyőben (szebb, ha magasabb a tortilla, mint széles) 3 evőkanál olajon megpirítjuk a kockázott hagymát.

3- Mikor üvegesre pirult, hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit, azt is pirítjuk 5-6 percig, majd elzárjuk.

4- Egy nagyobb tálba felverjük a tojásokat, hozzáadunk 1 kiskanál őrölt borsot, 2 kiskanál sót, majd a kissé már kihűlt hagymás krumpli ragut hozzáadjuk és hagyjuk 20 percig így pihenni, hogy megszívja magát.

5- A serpenyőbe újra teszünk 1 ek olajat, majd beleöntjük az egész masszát és először magas lángon 2 percig sütjük, majd kis lángon tovább, lefedve kb. 10 percig, amíg meg nem dermed a teteje is.

6- Most jön a KULCS MOZDULAT, azaz megfordítjuk: Megfogom a serpenyőt bal kézzel, jobb kézzel ráfogom egy ronggyal a rajta lévő tányért és megfordítom, a tányérról pedig visszacsúsztatom a serpenyőbe és tovább sütöm 10 percig.

7- Picit hagyom kihűlni, úgy fordítom ki újra, de már tálalni, szeletelve salátával tálalom.

8- Saláta: a konzerveket leszűröm és mindent összekeverek egy tálba, majd állni hagyom 30 percig hűvös helyen.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!