Győr+
2018.05.20. 15:31

Tönköly kuglóf

Amint meghallom az édesség nevét, abban a pillanatban elindul a nyálelválasztásom! A legelegánsabb bűnöző az édességek listáján, aki kísértésbe vinne, ha hagynám!

A sok-sok gasztrokutatás közben gyakran jön szembe egy kuglóf képe,ezáltal folyamatos a kísértés, tehát, szükség volt egy kevésbé cukros receptre is! Nem ehetek minden pillanatban egy szeletet,amikor megkívánom, így ki kellett találnom egy másik verziót, ami egészségesebb és tartalmas finomságokkal hívogat! Ez nem lett más, mint a tönköly liszt alapú, túrós, mandulapelyhes kuglóf, csokis réteggel. Lássuk be, ez sem hangzik túl rosszul és egy kis időre feledtetni is tudja az eredeti felhő könnyű, cukortól izzadó kis gríz szeleteket a számban, amit akkor érzek ,mikor anyukám kuglófjába harapok. Az Ő kuglófja ugyanis a nagymamája régi receptje szerint készül, aki az anyukájától tanulta. Bizony, nem mai gondolat ez, de valójában „békebeli édességnek” is emlegetik sok helyen! Szépen megterített asztalon, zománcos, arany szélű, festett tányérok között, habos kakaóval vagy citromos teával, így dukált ez. Felmerül a kérdés, miért nem ezt a receptet írtam inkább most ide, de ne féljetek, arra is sor kerül, ahogy még sok kuglóf receptre, amit eddig összegyűjtöttem! Addig is, fogadjátok szeretettel ezt a verziót, bemelegítésnek!

 

Bevásárló lista

4 db tojás (‘L’)

4 evőkanál tönköly liszt

3 evőkanál eritrit vagy 4 ek nádcukor

fél kiskanál só

1 csomag sütőpor

1 marék pucolt dió

10 dkg túró

1 narancs

2 vanília rúd kikapart belseje

1 evőkanál mandulapehely

1 evőkanál Holland kakaópor

5 dkg olvasztott vaj

 

Elkészítés

1- A Tojásfehérjét felverjük a sóval és egy kanál eritrittel vagy nádcukorral. A sárgáját szintén kikeverjük a maradék cukorral. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és a sütőport.

2- A diót késsel apróra vágjuk, a narancs héját lereszeljük, majd a levét kifacsarjuk, a mandulapelyhet picit megpirítjuk, a vajat pedig felolvasztjuk.

3- Az előkészületek után, a kakaó kivételével, mindent hozzákeverünk a tojássárgájához a túróval, vaníliával együtt, majd óvatosan, kanalanként a felvert fehérjét is.

4- Előmelegítjük a sütőt 100 fokra. A massza felét a kivajazott és lisztezett formába töltjük, a megmaradt részt pedig összekeverjük a kakaóval és egy evőkanál langyos vízzel.

5- Beletöltjük a kakaós masszát is, majd ezen a hőfokon 20 percig, a maradék 15 percig pedig 180 fokon sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

 

#SzarkaZsofi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!