Sütőtökös zabkeksz
Közepesen ropogós, belül omlós, almaillatú, szép narancssárga, egészséges nassolnivaló. Itt a lehetőség most az őszi zabkekszre, ami percek alatt készen van.
Kezdőnek sem kell lenni ahhoz, hogy ezt gyorsan összekavarjuk, majd kisüssük nagy adagban és minden édességvágyó pillanatban előhúzzuk. Sok zabkeksz van a boltok polcain, de valahogy egyikben sem bízom. Bizonyosan csempésznek bele valamit, amitől finom, amitől kérek még két tallért és újra megveszem. Mindezzel nem volna baj, ha ez többségében nem cukor és a finomliszt sokasága volna. A sült sütőtök kifejezetten édes, főként, ha azzal a módszerrel sütöd, ahogy a rovatban a leírást olvashatod, majd, ha ezt a pépet felhasználjuk a zabkekszhez, akkor nemcsak édesedik, hanem gyönyörű színt is kap a kekszünk. Én az állaga miatt használtam a vaj kikeverésénél 2 kiskanál barnacukrot, majd étcsokiba mártogattam, ami ugyan 75% kakaót tartalmazott, de mindez elhagyható belőle, amitől ugyan picit töményebb lesz a tallér, de finom zabkekszet kapunk ezek nélkül is!
Bevásárló lista
200 g zabpehely (apró szemű)
100 g tönköly liszt
12 dkg vaj (82%)
150 g sütőtökpép
1 db alma
1 kiskanál szódabikarbóna
1 tojás
csipet só
2 kiskanál barnacukor/vagy 1 ek méz/más édesítőszer
1 ek agave szirup
fél kiskanál fahéj
Tetejére
100g étcsokoládé
kevés tört dió
Elkészítés
1- A vajat egy habverővel vagy kézi mixerrel habosra (kb 5 perc) kikeverem, hozzáadom a cukrot, majd tovább keverem, amíg egyneművé nem válik.
2- Hozzámixelem az összes többi hozzávalóját, az alma kivételével, mert azt csupán a legvégén adom hozzá felkockázva (ez adja majd az isteni illatát) és beteszem min. 20 percre a hűtőbe.
3- A sütőt 180 fokra előmelegítem. Kibélelek sütőpapírral egy tepsit és vizes kézzel kis golyókat formázok a masszából, majd egy villával kilapítom őket már a tepsin.
4- Egy adag 12 percig sül, a szélén látható a barnulás. Majd mikor kihűlt az olvasztott csokoládéba mártogatom és megszórom dióval.
Tipp: Amennyiben dobozba teszed egy almaszelettel, akkor puha lesz, ha szabad levegőn hagyod, akkor ropogós marad másnapra. Továbbá, amennyiben nem akarsz sokat szöszmötölni, az aprított csokoládét, diót és esetleg mazsolát is keverd bele a masszába.
#SzarkaZsófi