Hirdetés
Győr+
2018.10.30. 09:39

Sütőtökös zabkeksz

Közepesen ropogós, belül omlós, almaillatú, szép narancssárga, egészséges nassolnivaló. Itt a lehetőség most az őszi zabkekszre, ami percek alatt készen van.

Hirdetés

Kezdőnek sem kell lenni ahhoz, hogy ezt gyorsan összekavarjuk, majd kisüssük nagy adagban és minden édességvágyó pillanatban előhúzzuk. Sok zabkeksz van a boltok polcain, de valahogy egyikben sem bízom. Bizonyosan csempésznek bele valamit, amitől finom, amitől kérek még két tallért és újra megveszem. Mindezzel nem volna baj, ha ez többségében nem cukor és a finomliszt sokasága volna. A sült sütőtök kifejezetten édes, főként, ha azzal a módszerrel sütöd, ahogy a rovatban a leírást olvashatod, majd, ha ezt a pépet felhasználjuk a zabkekszhez, akkor nemcsak édesedik, hanem gyönyörű színt is kap a kekszünk. Én az állaga miatt használtam a vaj kikeverésénél 2 kiskanál barnacukrot, majd étcsokiba mártogattam, ami ugyan 75% kakaót tartalmazott, de mindez elhagyható belőle, amitől ugyan picit töményebb lesz a tallér, de finom zabkekszet kapunk ezek nélkül is!

 

Hirdetés

Bevásárló lista

200 g zabpehely (apró szemű)

100 g tönköly liszt

12 dkg vaj (82%)

150 g sütőtökpép

1 db alma

1 kiskanál szódabikarbóna

1 tojás

csipet só

2 kiskanál barnacukor/vagy 1 ek méz/más édesítőszer

1 ek agave szirup

fél kiskanál fahéj

Tetejére

100g étcsokoládé

kevés tört dió

 

 

Elkészítés

1- A vajat egy habverővel vagy kézi mixerrel habosra (kb 5 perc) kikeverem, hozzáadom a cukrot, majd tovább keverem, amíg egyneművé nem válik.

2- Hozzámixelem az összes többi hozzávalóját, az alma kivételével, mert azt csupán a legvégén adom hozzá felkockázva (ez adja majd az isteni illatát) és beteszem min. 20 percre a hűtőbe.

3- A sütőt 180 fokra előmelegítem. Kibélelek sütőpapírral egy tepsit és vizes kézzel kis golyókat formázok a masszából, majd egy villával kilapítom őket már a tepsin.

4- Egy adag 12 percig sül, a szélén látható a barnulás. Majd mikor kihűlt az olvasztott csokoládéba mártogatom és megszórom dióval.

Tipp: Amennyiben dobozba teszed egy almaszelettel, akkor puha lesz, ha szabad levegőn hagyod, akkor ropogós marad másnapra. Továbbá, amennyiben nem akarsz sokat szöszmötölni, az aprított csokoládét, diót és esetleg mazsolát is keverd bele a masszába.

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

likeold
a fb oldalunkat