Győr+
2018.10.03. 17:45

Sütőtök rovat – turbózd fel az immunrendszeredet!

Ezért az édes zöldségért legalább érdemes várni az őszt! Rendkívül sokoldalú, kaméleonként váltogatja formáját és textúráját. Magas a B2, B11, karotin és C-vitamin tartalma, valamint 100 gramm csupán 80 kalóriát tartalmaz! Az édesszájúak bátrabban bűnözhetnek vele.

Kétségtelen, hogy aki szereti a sütőtököt, egy finom krémlevest és egy süteményt azonnal kipróbál, amint megjelenik a narancssárga vitaminbomba a polcokon, standokon. Gondolom, nem csupán az én sajátosságom, hogy a vitaminokat habzsoló nyárból az immunrendszerem kissé legyengül a hideg ősz során, de már tudom rá a megoldást. Nem csak sütőtököt majszolok minden héten, de savanyú káposztát, mi több, annak a levét is iszom. Ezt a két finomságot, ha még fokhagymával gyarapítom a kevésbé dolgos napokon, akkor azonnal helyreáll a rend és olyan mértékben megerősödik az immunrendszerem, hogy az egész telet végigmosolyogja. A módszert garantálom, hiszen évek óta próbálgatom és nem a patikába, hanem csak a piacra ballagok érte. Unalmas volna azonban minden héten csupán natúr formájában fogyasztani őket, ezért úgy gondoltam segítek pár ötlettel, és ezennel elindul a Sütőtök – rovat!

 

 

Indítsunk egy alap recepttel: Sütőtök krémleves sajtos ropival (nehézségi fokozat: 3 !(1-10))


Bevásárló lista

1 kisebb db sütőtök egészben

1 doboz kókusztej (250ml)

1 kk őrölt gyömbér

1 gerezd fokhagyma

fél kk őrölt bors

Tetejére: tökmagolaj, pirított bacon, sajtos ropogós

 

Sajtos ropogós

100g vaj

150g rozsliszt

2 ek krémsajt

1 ek reszelt sajt

1 kk só, csipet bors

1 tojás

1 kk sütőpor

 

 

Elkészítés

1 – Előmelegített, 180 fokos sütőbe tesszük az egész, csupán megmosott tököt, egy sütőpapíros tepsire 1,5 órára.

2 – Közben elkészítjük a ropogóst: egy aprítógépen vagy gyorsan kézzel összedolgozunk minden hozzávalót, kivéve, hogy a tojásból hagyunk egy evőkanálnyit és egy kis reszelt sajtot a szóráshoz. Betesszük 1 órára/éjszakára a hűtőbe.

3 – A megsült tököt felvágjuk, kikanalazzuk a magjait a szemétbe, majd a belsejét egy fazékba a leveshez, belereszeljük a fokhagymát, az összes fűszert, a kókusztejet és/ vagy összeturmixoljuk egy botmixerrel vagy egyenesen a turmixgépbe tesszük.

4 – Miután 3-4 percig mixeltük, szép krémesre, azután a fazékban felforraljuk és már készen is vagyunk.

5 – A forró sütőbe mindez idő alatt betesszük, egy sütőpapírral bélelt tepsire a felszeletelt, tojással lekent és sajttal megszórt ropogósokat és 8-10 perc alatt, 200 fokon pirosra sütjük.

 

Szarka Zsófi