Sütőtök rovat – Az igazán finom rizs
Rengeteg rizst főztem meg azelőtt, hogy rájöttem, mitől lesz tökéletes. Csupán az itt leírt szabályokat kell követned, ami után még variálhatsz is az ízekkel.
A finom, gömbölyű rizs kissé szaftosan, ízesen de pergősen lenyűgöz mindenkit! Megesszük köretként szinte bárhogyan készül, de ha feltálalunk a főételünkhöz egy igazán tökéletesre készült rizst, akkor azért azt mindenki megjegyzi, hiszen nagyon ritka! Sok-sok rizst főztem, de nem tudtam eltalálni anyukám módszerét, hiába magyarázta el. Valójában rá kellett jönnöm, hogy ami neki természetes a főzésében, az nekem nem, de csupán pont ezért nem hívta fel rá a figyelmemet. Aztán észrevettem a hiányzó részleteket!
A legfontosabb szempontok, ami nélkül nem sikerülhet: vastag falú edény (pl.teflon fazék, serpenyő), elegendő zsiradék és a fedő! Én kizárólag gömbölyű rizzsel dolgozom, 1 fej dinsztelt, kockázott hagymával, majd friss és aprított petrezselyemmel – ez az alap.
Egy klasszikus csirke vagy grillezett hal mellé nálunk a rizs örvend a legnagyobb népszerűségnek, ám, miután megszokták, a jól sikerült, hagymás, petrezselymes variációt, gondoltam meglepem őket valami kis csavarral.
Fehérboros, sütőtökös rizsköret
Bevásárló lista
20 dkg nyers sütőtök
0.5 dl fehérbor
1 pohár rizs
3 ek olíva olaj/ vagy 1 ek zsír
1 kk só
1 nagy gerezd fokhagyma
Elkészítés
1 – Hagymával és petrezselyemmel is készíthetjük, de most fokhagymával készítem, amitől nem hittem volna, hogy ennyire finom lehet egy rizs, de a déliek erre esküdtek fel.
2 – A zsiradékon 1-2 perc alatt kevergetve megpirítom a megmosott rizs szemeket, majd felöntöm a borral és megvárom míg felforr. Sózom, majd felöntöm az 1 pohár rizst, másfél pohár vízzel.
3 – Hozzáadom a negyedekre vágott fokhagymát, a kockázott sütőtököt, a legkisebb lángra veszem vissza és lefedem 20 percre.
4 – Közben nem kevergetem, 20 perc után a rizs tömeg oldalát elhúzva nézem meg, hogy alatta elfőtt e már a víz. Amennyiben igen és puha a felső rizsszem is, elzárom és fedő alatt hagyom tálalásig.
Szarka Zsófi