Győr+
2018.10.09. 11:46

Sütőtök rovat- A kedvenc pite

Nem múlhat el egyetlen október sem anélkül, hogy bármilyen sütőtökös édességet ne készítenénk. A nagy kedvencet írom most le nektek.

A sütőtököt nagy mennyiségben, gyorsan elkészíthetjük, ha egészben, egy mozdulattal sütjük meg (lásd a krémleves receptnél), majd a hűtőbe vagy fagyasztóba téve porciónként, bármibe felhasználhatjuk. Egy rizottóba, egy pizzára, egy rántottába, egy krémlevesbe vagy egy adag amerikai palacsintába téve. Olyan ez nekünk valójában, mint egy jó töltelék, zamatos és édes lesz tőle minden, amibe beletesszük. A sütemény lényege, hogy igazi ősz hangulatot keltsen, így bátran lehetsz extravagáns és beletehetsz mindent, amit szeretsz: körtét, almát, diót, mákot, csillagánizst, csokoládét. Minél több mindennel ízesítjük, annál kiadósabb, ízesebb reggelink is válhat belőle.

 

Bevásárló lista

Töltelékhez:

20 dkg sült/főtt sütőtökbelső

3 db tojás

250ml habtejszín

1 ek Holland kakaópor

50g vaj

5 dkg darált dió

1 cs. Bourbon vaníliás cukor

1 ek méz

csipet só

1 kiskanál fahéj

1 kiskanál szárított gyömbér

2 db szegfűszeg apróra törve

1 kk instant kávé

1 kk rum aroma

Tészta:

100g vaj

100 liszt (kiválthatjuk őrölt mandulával, dióval is)

 

Elkészítés

1- Egy turmixgépbe vagy egy nagy tálba beleteszünk minden hozzávalót,ami a krémhez szükséges és összeturmixoljuk.

2- A tésztához elmorzsoljuk a lisztet a vajjal, 1 órára vagy éjszakára a hűtőbe tesszük.

3- Egy 20×20-as tepsi vagy piteformát kibélelünk a vajas aljjal, reszelhetjük is, ha úgy könnyebb. A 180 fokos, előmelegített sütőben 10 percet sütjük.

4- Kivesszük, ráöntjük a sütőtökös masszát, majd a sütőt 160 fokra állítva 50 percig sütjük, míg a süti közepe is megkeményedik. Kivesszük és másnap szeleteljük.

Tipp: Egy délután a legjobb elkészíteni a tésztáját, majd este felhasználni, betenni a süteményt sülni és reggel szeletelni.

 

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!