Győr+
2018.02.22. 13:10

Sajt az elektromos tehénből

Régen készítettem házi sajtot, de ahogy a sajtpultban állok, azt látom, hogy egyre gyanúsabb, viszont drágább sajtok csücsülnek a kirakatban. Újra elővettem a házi technológiát! Grillezhető, panírozható, tölthető, almával vagy paradicsommal pedig őrjítő!

Az olasz, francia sajtok illatánál, állagánál nem sok dolog van az ételek között, amit jobban szeretnék, de valahogy néha egy egyszerű, puha, friss, lágy sajtra vágyom, csak úgy alma mellé, esténként, amit nem találok! A szlovák, cseh sajtok azok, amelyek ebben a kategóriában a legjobbak, nem is lenne túl nehéz dolgom itt Győrben, hiszen a szomszédban már kapok a boltban és még a városban is, ha nagyon keresem. Viszont, van ennél jóval egyszerűbb és olcsóbb módja is! A piacon mindig van egy fura szerkezet, ami a tejautomatát jelenti nálam. Kissé szkeptikusan álltam az elején ehhez, de a végeredmény helyretett! Tényleg jó a tej belőle és sokkal jobb áron is van, zsíros, krémes, laktató! Azt gondolom, a laktózérzékenységhez a rossz készítmények fogyasztása is hozzájárul, igazi tejet, joghurtot, túrót fogyasztani továbbra is egészséges! Éppen ezért igyekszem minél több mindent otthon készíteni, hogy minél több összetevőjének minőségét ismerjem. Három dolog szükséges csupán a sajt recepthez meg egy vékony szövésű konyharuha és tíz perc. Ahogy az elején is említettem, kevésbé ízes sajt, de bármivel kombinálható, zöldfűszerekkel, aszalt paradicsommal, köménnyel vagy fokhagymával. Natúran azonban, mindenkit kérek, hogy kóstolja meg édes paradicsommal és sóval, mert ritka ízekkel találkoznak majd a bimbói!

Bevásárló lista (20 dekagrammos sajthoz):

• 2 liter teljes tej ( min.3,5%)

• 2 kiskanál só

• 1 kiskanál bazsalikom

• 2 evőkanál ecet (10%)

• teflon edény

• vékony szövésű konyharuha

Elkésztés:

1- A tejet egy teflon edénybe kezdjük el forralni, ami fontos, hiszen bármi másban ekkora mennyiség lekozmálna.

2- Mikor feltettük főni, azonnal beletesszük a sót, fűszereket.

3- Előkészítünk a mosogatóba állítva egy nagy tálat, amelyben egy szűrő van, benne egy konyharuhával.

4- Mikor a tej felforrt, hozzáadjuk az ecetet és kevergetjük óvatosan. Hirtelen összehúzódik majd, kiválik a savó.

5- Pár percig főzzük, kevergetjük, majd a szűrőn lévő konyharuhába öntjük.

6- Lecsepegtetjük, a konyharuhát összecsavarjuk és kis batyut formázunk belőle.

7- A szűrőt áttesszük egy másik, üres tálba, bele a konyharuhába csavart sajtot és valami nehezéket teszünk erre, mint pl. egy üveg befőttet vagy egy mozsarat egész éjszakára.

A sajtkészítés fontos pontjai, hogy jó tejet válasszunk, majd elég ecetet tegyünk hozzá, hogy elváljon a savótól teljesen, valamint, hogy egy egész éjszakán át pihenjen és összeérjen!

Jó falatozást!

 

 

 

#szarkazsófi