Hirdetés
Győr+
2018.10.01. 12:31

Portugál rovat – A királyok kalácsa

Más néven: Bolo Rei, ami a királyok kalácsa mellett annyit jelent, hogy szinte minden finomság megtalálható benne, ami egy kalácsba belekerülhet.

Hirdetés

Ez egy igazi kelt kuglóf, régi, hagyományos, portugál nénik bevált édesség receptúrája, amit bármeddig tárolhatunk. Története is van méghozzá karácsonyi történet, de mivel szüret volt és egy királylány születésnapja, pontosan tudtam, hogy ezt kell sütnöm! A mendemonda szerint a három király megérkezett Betlehembe, a fényes csillagot követték és megtalálták a kis Jézust. Ennek emlékére a déli országok, köztük Portugália, egy koronára emlékeztető süteményt sütnek ebben az időszakban sok-sok színes aszalt gyümölccsel, ami a drágaköveket, díszeket szimbolizálja. Minden helyen egy kicsit másképp készítik, de a tradíció úgy tartja, mindegyik közepében egy kis babszem, vagy egy kis királyi figura, esetleg pénzérme kell, hogy lapuljon, aki ezt megtalálja, az lesz az év szerencsése! Mivel rengeteg a friss aszalt gyümölcs, kéznél volt a friss must és a friss tojás, így úgy gondoltam most még ideálisabb nekilátni, főként, hogy karácsonyig is eláll, ha jól elrejtem!

 

Hirdetés

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2 ek cukor

1 csomag szárított élesztő

1 dl langyos tej

4 tojás

15 dkg lágy vaj

1 citrom reszelt héja

1 narancs reszelt héja

1 10 forintos vagy 1 szem bab

15 dkg pirított mag (mandula, mogyoró, dió)

10 dkg kandírozott gyümölcs

10 dkg aszalt gyümölcs vegyesen

1 dl portói bor/vagy 1 dl must/esetleg aszú

csipet só

Tetejére: hagyjuk egy maréknyi kandírozott gyümölcsöt és 5 dkg porcukrot, amit kikeverünk máznak

 

Elkészítés


1 – Amennyiben van egy kenyérsütőgép, abba beleteszünk minden folyékony alapanyagot összekeverve, majd száraz alapanyagot szintén összekeverve és kidolgozzuk.

2 – Én kézzel készítettem, és kidolgozás után tettem csak bele a megpirított magvakat és az aprított kandírozott gyümölcsöket, majd letakarva kelesztettem 1 órát.

3 – Ekkor újragyúrtam, egy kivajazott, lisztezett kuglóf formába helyeztem hengerré formázva és egy picit megcsavarva, majd míg a sütő előmelegedett 180 fokra, addig szintén kelesztettem.

4 – Betettem alulra egy tepsit a sütőbe, abba 2 dl vizet, a rácsra a kuglófot, amit lekentem tojással és 40 percig sütöttem, tűpróbával.

5 – Mikor kihűlt, ráraktam a gyümölcsöket, kikevertem a porcukrot 1 ek vízzel, azt rácsorgattam és gátlástalanul megszórtam még porcukorral is, hiszen a királyoknak mindent szabad!

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

likeold
a fb oldalunkat