Győr+
2018.09.21. 17:42

Portugál húsleves

Pékségben, kávézóban, utcán állva szürcsölik bármilyen formáját ennek a levesnek, amihez egy friss cipót rágcsálnak és már jól is laktak uzsonnáig.

Bizonyosan mindenkinek van olyan étele, aminél úgy érzi, minden nap tudna enni egy tányérral. Nos, nálam ez az egyik. A portugálok ezt az ételt sem bonyolították túl, de mégis olyan íz született végeredményként, amit nehezen lehet megunni, és láthatólag eddig nekik sem sikerült. A levesüket találós kérdésként kezelem, hiszen csak annyit látunk kiírva minden táblán és kirakatban: Sopa do dia! Egy euróért egy tányér zsákbamacska, mert éppen abból készül, ami éppen friss a zöldségesnél és van a konyán. Ezért lehet benne bab, krumpli, tészta, kis kolbászok, csicseriborsó, de mindenképpen egy krémes alapja van, amit krumplival vagy sütőtökkel sűrítenek be egy mixer segítségével. Nem mindegy azonban, hogy mikor érkezünk, hiszen 11-től délután 3-ig kapható csupán, ha el nem fogy. Mi viszont este is elkészíthetjük, hiszen egy diétába is belefér és roppant egészséges, amiben a levesbetét is csak egy kis zöld!

 

 

Bevásárló lista (4 személyre)

 

20 dkg sütőtök

½ rúd póréhagyma

1 közepes édesburgonya

1 kisebb cukkini

1 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa (petrezselyemgyökér)

1 db fokhagyma

1 db krumpli

só, bors

2ek olíva olaj

Levesbetét

2 marék zsenge kellevél/vagy friss spenót levél

Esetleg: orzo vagy risi tészta (rizs alakú tarhonya)

 

 

Elkészítés

1- Kevés olajon megfuttatva feltesszük főni pici vízben az apróra vágott répát és fehér répát 15 percre, majd hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és 1 liter vizet.

2- Főzzük még 20 percig fedő alatt, sózzuk, borsozzuk és leturmixoljuk.

3- Visszaöntjük a lábasba és beletesszük a vékonyra szeletelt kel leveleket vagy a spenótot, esetleg a tésztát, még 5 percig főzzük és tálalhatjuk is.

 

 

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!