Győr+
2018.07.06. 19:27

Padlizsán brassói

Sokan nem tudjuk elkészíteni finoman, szaftosan a padlizsánt addig, amíg valaki meg nem súgja a titkot! Csupán egy, majd két mozdulat és előjön a padlizsán valódi, édes, fűszeres íze!

Mivel nagyon magas a víztartalma, ezért szivacs állagú, amit én nem szeretek már a tányéromon. Ezért ezt kell megszüntetni és a fennmaradó húsával, héjával dolgozni! Nem teszek mást, mint besózom, majd kifacsarom, mindezt háromszor egymás után, vagy egy éjszakán át állni hagyom a sóban. Ettől egy kicsit bebarnul, de ez nem baj, hiszen így tud csak igazán pirulni és belül is ízesedni. Másrészt pedig kicsit több olívaolajban sütöm, hogy a héja igazán édes és puha legyen, a belseje pedig krémes! A kedvenc török éttermemben szoktam padlizsánt választani, mert pont ilyen állagot kapok és ezt szerettem volna én is itthon előállítani.

A lila finomságunk egyébként gyümölcs, a nadragulyafélék családjának tagja, melybe a burgonya, a paradicsom vagy a paprika is tartozik és pont így nő is. Ennek ellenére a felhasználásában és ízében a zöldségekre hasonlít. Rengeteg jó és hasznos dolog történik általa a testünkkel is, mert sok vasat, antioxidánst és még rostokat is tartalmaz. Egyes hiedelmek szerint pedig még némi nikotint is tartalmaz, amivel segít leszokni a dohányzásról, azaz csillapítja a vágyat utána. No, de vajon, akkor így szokhatunk rá a padlizsánra? Erre a kérdésre nem tudom a választ, viszont egy jó receptre annál inkább!

 

 

 

Bevásárló lista

1 nagy méretű padlizsán

0.5 kg újburgonya

1 nagy fej lilahagyma

2 gerezd fokhagyma

1 kiskanál őrölt pirospaprika

egy csipet friss rozmaring

2 kiskanál só

fél kiskanál őrölt bors

1 db paradicsom

1 cs. mozzarella

 

Elkészítés

 

1 – A padlizsánt felkockázzuk, besózzuk éjszakára vagy 1 órára, és a végén kifacsarjuk.

2 – A krumplit megfőzzük héjában, majd felkockázzuk.

3 – Egy nagyobb serpenyőben 4-5 evőkanál olívaolajon megpirítjuk a száraz padlizsán kockákat borssal, rozmaringgal, majd lefedjük és lassú tűzön 20 percig pároljuk.

4 – Hozzáadjuk a krumplit, tovább pirítjuk fedő nélkül, az utolsó 5 percben pedig a nagyobb kockákra vágott hagymát, paradicsomot és fokhagymát. Sózzuk még, ha szükséges.

5 – Mikor levettük a tűzről, hozzákeverjük a kockákra vágott mozzarellát és tejfölös ubisalival tálaljuk.

 

 

#SzarkaZsofi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!