Győr+
2018.10.27. 09:35

Őszi varázs

Mindenkinek eljön az első ősz, amit megszeret. Hiába jelenti az elmúlást, az átalakulást, mégiscsak meglátjuk egyszer benne a varázst – ha másban nem, akkor a friss dióból készült süteményben!

Kiskoromban nálunk volt az udvaron egy hatalmas diófa, ami alatt nyáron hűsöltünk, télen madarakat csábítottunk az ágaira lógatott etetőkhöz, ősszel pedig sötétedésig szedtük mindannyian alóla a diót. Nem is volt kérdés, hogy a fa hozzá tartozik a házunkhoz, velünk együtt idősödik és figyeli, hogy válunk nagyszájú kölykökből még nagyobb szájú tinédzserekké. Aztán az egyik nyáron hatalmas vihar kerekedett, három napig esett, de úgy tűnt, eláll lassan, a harmadik napon már csak mennydörgött. Végül az utolsó pillanatokban jött egy villám, ami belecsapott a fába, majd a házba egy hatalmas durranással. Minden elektronika tönkrement, még a rádió sem szólt másnap, pedig nálunk az elképzelhetetlen volt már akkor is, de mi csak a ketté hasadt diófát bámultuk. Ki is vágták a maradék csonkot gyorsan, és szépen betakarták fűvel a helyét. Az addig árnyékos nappalira nagy függönyök kerültek, mert pont odatűzött a nap, a madarak eltűntek, és már nem volt ősszel diónk a kamrában.

Másnap apukám már ültette a kis diófát, de pont tíz évet kellett várni ahhoz, hogy ehhez a süteményhez és a karácsonyi bejglinkhez újra elegendő diót teremjen. Idén megtörtént a csoda, és a sok kis láda újra megtelt dióval. Így azonnal elkészült az első adag aszalt szilvás, nagyon diós süteményünk, amit majd újabb és újabb adag követ a karácsonyi diós bejgliig. Sokféle csonthéjas terem meg nálunk, de azok közül is talán a dió az, amit kevés ember utasít vissza. Igen magas ára a kereskedelemben még értékesebbé tesz egy maroknyi adagot is, éppen ezért, ha lehetőségünk van egy saját diófát ültetni, akkor ne gondolkodjunk egy percig sem, mert ízes termése mellett más varázs is lakozik benne!

Bevásárlólista

Tészta

 2 ek. búza- vagy mandulaliszt

 1 ek. darált dió

 1 ek. cukor/vagy eritrit

 2 db tojás (nagyméretű)

 csipet só

Krémhez

 3 ek. darált dió

 1 csomag vaníliás pudingpor

 4 dl tej

 1 mokkáskanál instant kávé

 1 kk. rumaroma

 csipet só

 2 ek. cukor vagy eritrit

 1 ek. vaj (82%)

Körtezselé

 1 db körte (puha)

 5-6 szem aszalt szilva

 8-10 szem rumos mazsola

 1 mokkáskanál fahéj

 fél csomag átlátszó tortazselé


Elkészítés

1. A tésztához felverjük a tojásfehérjét a cukorral vagy édesítőszerrel, majd a tojássárgáját a dióval, liszttel, sóval és óvatosan összevegyítjük.

2. Közepes méretű, sütőpapíros tepsiben elegyengetjük és 10 percig 100 fokon, majd újabb 10 percig 180 fokon megsütjük.

3. A krémhez összekeverünk mindent egy vastag faú fazékban és habverővel folyamatosan kevergetve, kis lángon felforraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd a tepsiben hagyott tésztára simítjuk és hűvös helyen két órán át hűtjük.

4. Kis fazékban a körtepépet (akár reszelten) összekeverjük a zselatinnal, a rumba vagy forró vízbe áztatott mazsolával, darabolt aszalt szilvával, fahéjjal és fél deciliter vízzel. Felforraljuk és rákanalazzuk a sütemény krémes részére, hűtjük, szeleteljük.

#SzarkaZsófi


 

Kövesd Zsófit a Facebookon is!