Hirdetés
Győr+
2018.08.19. 11:06

Ősrégi szilvalekvár receptje

„Ne nyúlj hozzá, értsd meg, ez a titka!” Más hűtőmágnest, én recepteket járok gyűjteni, többek között idős nénikhez, akiktől megtanulhatom a legérdekesebb, bevált praktikákat, tapasztalatokat!

Hirdetés

A gyümölcsszezon közepén járunk, ott is a szilvánál, aminél sokszínűbb, izgalmasabb gyümölcs nehezen található, pláne ilyen egyszerű köntösben. A kis csonthéjas gyümölcs legféltettebb formátuma – amit kincsként őriznek spájzokban, kamrákban – a szilvalekvár. A szatmárira, erdélyire esküsznek sokan, de azért minden kisvárosban van legalább egy néni, akiről úgy tartják, ismeri a tökéletes szilvalekvár receptjét.

Nagyanyám mesélte, hogy a faluban van egy asszony, aki ugyan már elmúlt 80 éves, de „helyén van az esze”, és sok más finomság mellett, isteni szilvalekvárt főz. A híres katlanos verziót most kicsit felejtsük el, mert sokan vagyunk, akik ezzel a főző alkalmatossággal nem rendelkezünk, ám mégis igazi lekvárokat készítenénk, és ennénk. Kis konyha, kis sparhelt, nagy lelkesedés és két kis ráncos szem, ami mosolyog – ez a látvány fogadott, amikor beléptem az ajtón. A főszereplő ezúttal Irén néni, aki egykor szakácsnő volt a menzán. Ő még az a fajta szakácsnéni, akire, ha kedvesen mosolyogtunk, és egy kicsit nagyobb pocakunk volt 7 évesen, több lekvárt rakott a tányérunkra. E mellett pedig nem kötelességből főzött, hanem szeretetből.

Hirdetés

Elhatároztam, hogy megtanulom én is receptjeinek legjobbját, hiszen alig várta, hogy valakinek átadja a 60 éve gyakorolt, nagyanyjától való lekvár titkát. Amikor megérkeztem, nem sokat beszélgettünk, kicsit hiányoltam és furcsállottam is, de aztán megértettem. A praktikusság az egyik fő szempont nálam is, ahogy Irén néninél is, így előbb „feltettük a lábost”, s csak aztán ültünk le. Kiderült, hogy ennek a lekvárnak bizony 8 órás főzési ideje van, amit egykor alvással töltöttek, este 10 kor feltették a gázra, majd reggel 6-kor levették, de mi most e helyében kezdtünk el beszélgetni. Mindent elmesélt az életéről, nevetett, sírdogált, énekelt, és teljesen megállította az időt. Én viszont, csupán egy receptért mentem, de hazafelé még egy papírcetli sem volt nálam, viszont amint hazaértem, leírtam szinte mindent, amit hallottam, bár a recept végül csak egy szamárfület foglalt el.

Bevásárlólista

3,5 kg szilva
1 dl ecet (10%)
0,5 kg kristálycukor

Elkészítés

A szilvákat alaposan megmossuk, kimagozzuk, felezzük és kimérjük az ecetet. Teflonedényben készítjük el, hogy véletlenül se kozmáljon oda.  Az edény aljára öntjük az ecetet, arra a szilvát, majd a cukrot, a legkisebb lángon hagyjuk főni 8 órán át, először fedővel, majd félidő után fedő nélkül. A legfontosabb pedig, hogy bármilyen erős késztetést is érzünk, egyszer se keverjük meg!

Tipp: A bátrabbak éjjel, de jómagam is nappal főzöm, így végig tudom kísérni az egész folyamatot, aminek a végeredménye hihetetlen!

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!

 


 

likeold
a fb oldalunkat