Nem az első és nem az utolsó kenetem!
Nehezen tudok felocsúdni régi, jó barátnőm szavajárásából, ami a különböző kenőket, kencéket és mártogatósokat kenetnek emlegeti. Morbid, vicces és egyben megunhatatlan, viszont a kenete finom!
Meglepődtem, pedig én is a Felvidékről származom, a kenet szót azonban egy szövegkörnyezetben hallottam emlegetni, ami egészen távol állt a gasztronómiától. Sebaj, gondoltam először, csak rosszul hallottam, de nem, és nem is kíván ezen változtatni. Valójában nem bánom, hogy minden alkalommal jó kedvre derít és ma, hogy már el tudok vonatkoztatni a másik értelmétől, jobban is esik a keneteiből falatozni. Rengeteg friss kenőt gyártok minden alkalommal, halból, sajtokból, zöldségekből, fokhagymásan, fűszeresen vagy sok citrommal.
Mindegy csak ízes legyen és krémes! A kedvenc kenet azonban a körözött vagy kőrözött, ez is vitatott kategóriában rostokol, ám , ha a szó valódi értelmét boncolgatjuk, ez esetben, amit szándékosan nem tettem a kenetnél, akkor a „kör” szó az, amiből kiindulunk. Körözni kell ugyanis a kenők alapos elkeverésénél, kör-körös mozdulatokat használunk, mikor gyártjuk, ezért az elnevezés a túrós, hagymás, tejfölös jóságnál.
Sokat kóstoltam és még többet készítettem, de a saját verziónk tarolt eddig, bárhonnan is érkeztek rá és bárhova is érkeztem vele. Ezt írom most le nektek!
Bevásárló lista
30 dkg zsíros túró
150 ml tejföl
1 evőkanál majonéz
2 db főtt tojás
1 kiskanál só
fél kiskanál őrölt bors
fél kiskanál mustár
3 kiskanál őrölt pirospaprika
1 kis fej vöröshagyma
Elkészítés
1- A hagymát nagyon apróra kockázom, hozzákeverem a tojást, fűszereket.
2- Hozzáadom a túrót, tejfölt, majonézt, mustárt és alaposan összekeverem.
3- A hagymát egy kis citrommal szoktam lecsepegtetni, hogy ne legyen olyan intenzív íze.
Savanykás, barna kenyeret piritok hozzá vagy uborka szeletekre kenem bármely napszakban.
#szarkazsófi