Hirdetés
Győr+
2018.04.28. 09:27

Nem az első és nem az utolsó kenetem!

Nehezen tudok felocsúdni régi, jó barátnőm szavajárásából, ami a különböző kenőket, kencéket és mártogatósokat kenetnek emlegeti. Morbid, vicces és egyben megunhatatlan, viszont a kenete finom!

Hirdetés

Meglepődtem, pedig én is a Felvidékről származom, a kenet szót azonban egy szövegkörnyezetben hallottam emlegetni, ami egészen távol állt a gasztronómiától. Sebaj, gondoltam először, csak rosszul hallottam, de nem, és nem is kíván ezen változtatni. Valójában nem bánom, hogy minden alkalommal jó kedvre derít és ma, hogy már el tudok vonatkoztatni a másik értelmétől, jobban is esik a keneteiből falatozni. Rengeteg friss kenőt gyártok minden alkalommal, halból, sajtokból, zöldségekből, fokhagymásan, fűszeresen vagy sok citrommal.

Hirdetés

Mindegy csak ízes legyen és krémes! A kedvenc kenet azonban a körözött vagy kőrözött, ez is vitatott kategóriában rostokol, ám , ha a szó valódi értelmét boncolgatjuk, ez esetben, amit szándékosan nem tettem a kenetnél, akkor a „kör” szó az, amiből kiindulunk. Körözni kell ugyanis a kenők alapos elkeverésénél, kör-körös mozdulatokat használunk, mikor gyártjuk, ezért az elnevezés a túrós, hagymás, tejfölös jóságnál.

Sokat kóstoltam és még többet készítettem, de a saját verziónk tarolt eddig, bárhonnan is érkeztek rá és bárhova is érkeztem vele. Ezt írom most le nektek!

 

Bevásárló lista

30 dkg zsíros túró

150 ml tejföl

1 evőkanál majonéz

2 db főtt tojás

1 kiskanál só

fél kiskanál őrölt bors

fél kiskanál mustár

3 kiskanál őrölt pirospaprika

1 kis fej vöröshagyma

 

Elkészítés

1- A hagymát nagyon apróra kockázom, hozzákeverem a tojást, fűszereket.

2- Hozzáadom a túrót, tejfölt, majonézt, mustárt és alaposan összekeverem.

3- A hagymát egy kis citrommal szoktam lecsepegtetni, hogy ne legyen olyan intenzív íze.

 

Savanykás, barna kenyeret piritok hozzá vagy uborka szeletekre kenem bármely napszakban.

 

#szarkazsófi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!

likeold
a fb oldalunkat