Győr+
2018.09.30. 17:57

Mindenki megérdemel egy kis csalamádét!

Kolbász-mustár-savanyúság, így dukál! Ehhez viszont jobb, ha elteszünk télire is egy adag csalamádét, hogy kéznél legyen minden esetben egy kis vitamin!

Kopogás nélkül érkezett az ősz és a hideg egyszerre, ezért jónak láttam azonnal eltenni minden friss zöldséget a vitaminokkal együtt, ami éppen még van a termőföldeken, és frissen a piacokon kapható. Annak ellenére, hogy Győrben átépül a vásárcsarnok, az ideiglenes helyen is rengeteg zsenge káposztát, és a kedvenc bácsimnál pedig még földes, ám annál édesebb céklát kaptam, mellé pár darab kovászolni való uborkával, apró hagymával és kápia paprikával.

Természetesen idei káposztához, céklához a tél folyamán is juthatunk, de kizárólag úgy, ha ezeket vermekben, hűvös helyen tárolják a kis- vagy nagytermelők. Ennél azonban jobb, ha mi magunk vesszük kezelésbe most azonnal. Nem legenda, hogy rengeteg C-vitamint tudunk üvegbe zárni, ha időben és jó módszerrel tesszük el a savanyúságokat. Mind közül a káposzta az, ami már a 19. század elején is azért vált a magyar piacokon népszerűvé, mert tárolható, pénztárcakímélő és rendkívül egészséges volt még februárban is! Amennyiben még korábban keresgélünk a zöldség eredetében, akkor az ókori Rómáig, vagy akár Caesarig is visszatekinthetünk, aki katonáit káposztával kényeztette. Bizony, ez már „jóltartásnak” számított, hiszen igen megszerették a katonák az ételt, mert laktató volt és jó egészségben tartotta őket. Amennyiben nem kaptak, nem mondták, hogy „Ave Caesar!” – noha, ezt kétlem, mert gyorsan fejetlen katonákká váltak volna.

A káposztatermesztés és annak tárolása külön iparággá nőtte ki magát, hiszen elkezdtek erre való hordókat hatalmas számban gyártani, majd gumikerekeket a szállító kocsiknak, hogy még hamarabb odaérjen az ország többi piacára is. Azóta Magyarországon Vecsést, Erdélyben Szárhegyet, Felvidéken pedig a szlovák ajkú háztartásokat tartják a legnagyobb káposztafogyasztó és -termelő helyeknek. Mindenestre, ha egy januári estén sült kolbászt ennénk, jó, ha csupán a spájzig kell sétálnunk egy nagy adag csalamádéért!

Bevásárlólista 12 üveghez:

• 2 kg friss káposzta

• 0,5 kg uborka

• 2-3 szál sárgarépa

• 0,5 kg vöröshagyma

• 3 db piros kápia paprika

• 1,5 dl ecet

• 0,7 kg cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer

• 1 ek. só

• 3 babérlevél

• 12 szem egész bors

• 1 kávéskanál citromsav

• 1 kávéskanál borkén

 

Elkészítés

1. A zöldségeket lereszeljük, összevágjuk, majd alaposan összekeverjük az édesítővel, a sóval, ecettel és állni hagyjuk egy órán át.

2. Mikor feloldódott minden fűszer, hozzáadjuk a borként, a citromsavat, alaposan összekeverjük és még 24 órán át hagyjuk érni hűvösebb helyen.

3. Másnap tiszta üvegekbe vagy cseréphordóba töltjük, és bátran eszegetjük egész télen át.

Tipp: Elkészíthető kevesebb cukorral is, de a csalamádé édesen az igazi!

#SzarkaZsófi