Mindenki megérdemel egy kis csalamádét!
Kolbász-mustár-savanyúság, így dukál! Ehhez viszont jobb, ha elteszünk télire is egy adag csalamádét, hogy kéznél legyen minden esetben egy kis vitamin!
Kopogás nélkül érkezett az ősz és a hideg egyszerre, ezért jónak láttam azonnal eltenni minden friss zöldséget a vitaminokkal együtt, ami éppen még van a termőföldeken, és frissen a piacokon kapható. Annak ellenére, hogy Győrben átépül a vásárcsarnok, az ideiglenes helyen is rengeteg zsenge káposztát, és a kedvenc bácsimnál pedig még földes, ám annál édesebb céklát kaptam, mellé pár darab kovászolni való uborkával, apró hagymával és kápia paprikával.
Természetesen idei káposztához, céklához a tél folyamán is juthatunk, de kizárólag úgy, ha ezeket vermekben, hűvös helyen tárolják a kis- vagy nagytermelők. Ennél azonban jobb, ha mi magunk vesszük kezelésbe most azonnal. Nem legenda, hogy rengeteg C-vitamint tudunk üvegbe zárni, ha időben és jó módszerrel tesszük el a savanyúságokat. Mind közül a káposzta az, ami már a 19. század elején is azért vált a magyar piacokon népszerűvé, mert tárolható, pénztárcakímélő és rendkívül egészséges volt még februárban is! Amennyiben még korábban keresgélünk a zöldség eredetében, akkor az ókori Rómáig, vagy akár Caesarig is visszatekinthetünk, aki katonáit káposztával kényeztette. Bizony, ez már „jóltartásnak” számított, hiszen igen megszerették a katonák az ételt, mert laktató volt és jó egészségben tartotta őket. Amennyiben nem kaptak, nem mondták, hogy „Ave Caesar!” – noha, ezt kétlem, mert gyorsan fejetlen katonákká váltak volna.
A káposztatermesztés és annak tárolása külön iparággá nőtte ki magát, hiszen elkezdtek erre való hordókat hatalmas számban gyártani, majd gumikerekeket a szállító kocsiknak, hogy még hamarabb odaérjen az ország többi piacára is. Azóta Magyarországon Vecsést, Erdélyben Szárhegyet, Felvidéken pedig a szlovák ajkú háztartásokat tartják a legnagyobb káposztafogyasztó és -termelő helyeknek. Mindenestre, ha egy januári estén sült kolbászt ennénk, jó, ha csupán a spájzig kell sétálnunk egy nagy adag csalamádéért!
Bevásárlólista 12 üveghez:
• 2 kg friss káposzta
• 0,5 kg uborka
• 2-3 szál sárgarépa
• 0,5 kg vöröshagyma
• 3 db piros kápia paprika
• 1,5 dl ecet
• 0,7 kg cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
• 1 ek. só
• 3 babérlevél
• 12 szem egész bors
• 1 kávéskanál citromsav
• 1 kávéskanál borkén
Elkészítés
1. A zöldségeket lereszeljük, összevágjuk, majd alaposan összekeverjük az édesítővel, a sóval, ecettel és állni hagyjuk egy órán át.
2. Mikor feloldódott minden fűszer, hozzáadjuk a borként, a citromsavat, alaposan összekeverjük és még 24 órán át hagyjuk érni hűvösebb helyen.
3. Másnap tiszta üvegekbe vagy cseréphordóba töltjük, és bátran eszegetjük egész télen át.
Tipp: Elkészíthető kevesebb cukorral is, de a csalamádé édesen az igazi!
#SzarkaZsófi