Hirdetés
Győr+
2018.05.16. 08:33

Mentőcsónak: a humusz

Pár perc alatt elkészül, szuper egészséges és rengeteg variációja létezik amelykből biztosan akad kedvünkre való! Laktató, tárolható és finom, ennek ellenére a mi barátságunk kezdete sem volt zökkenőmentes!

Hirdetés

Az első csicseriborsó élményem emlékezetes volt, de szerencsére nem annyira meghatározó, hogy egy életre visszariadjak tőle. Imádni való alapanyagnak tartom, de fel kellett nőnöm hozzá, hogy élvezzem és szeressem a kásás állagát és ínyenc fűszeres izét. Ezen még az autentikus elkészítési mód sem segített, így valóban a koromnak tudhatom be, hogy idővel megkedveltem. Középsulisok voltunk, egészen szűk, heti zsebpénz kerettel, így, a rossz menza kaják után vadászatra indultunk. A legközelebbi, laktató és gazdaságos helyre mentünk, ami a kebabos volt. Az étlapot végignézve, remek árfekvésben, új ínyencséget találtam, amit vakmerőségemnek köszönhetően azonnal kértem is, noha sem én, sem a barátaim nem tudtak, mi is lesz az. A kebab, gyros sorban volt, így nagy meglepetésre nem számítottunk. De van az úgy, hogy tévedünk..!

Falafelnek hívták – igen, akkor ez ennyire új volt nekünk. Megkaptam a tortilla tekercsemet, ami tele volt a ropogós, nagy golyókkal, kevés zöldséggel, sok-sok olajjal és még több humusszal. Első harapásra valóban izgalmasnak tűnt, de aztán fojtogatóvá vált, végül nem ment tovább a nyelőcsövemnél és bizony fuldokolni kezdtem. Baj nem lett végül, víz és bátor barátok is voltak körülöttem, akik nem féltek hátba vágni. Azóta azért eltelt egy kis idő, a csicseriborsót pedig imádom. Való igaz, nem eszem borsót borsóval, amit meghintek még egy kis borsóval, de jó kis receptek születtek rá. A humusz is nagy kedvenccé vált, mi több falafellel együtt, de sok zöldséggel! Sokan a forró, éppen megfőtt csicserit turmixolják, langyosan fogyasztják, sokan pedig friss zöldséggel mártogatják bármelyik napszakban. Egy szóval fuldokolni is lehet tőle, de egyben az egyik legjobb mentőcsónak is, ha nincs kedvünk főzni és kell egy kis finomság.

Hirdetés

 

 

Bevásárló lista

• 1 üveg főtt csicseriborsó

• 1 citrom leve

• 1 evőkanál szezámolaj

• 1 kiskanál só

• csipet cayenne bors

• fél dl tejszín (elhagyható)

• 1 gerezd zúzott fokhagyma

 

Elkészítés

1- Egy aprítógépre lesz szükségünk, amibe tulajdonképpen mindent belepakolunk a bors kivételével.

2- A tejszín elhagyható, de én már az elején ezzel turmixolom.

3- Mikor pár perc alatt homogénné turmixoltuk, egy tányérba töltjük, majd fűszerekkel, olajokkal díszítjük, ízesítjük.

 

#SzarkaZsofi

Kövesd Zsófit a Facebook-on is, katt ide!

 

 

 

 

likeold
a fb oldalunkat