Már ehető a pite tésztája!
Nem volt ez mindig ilyen egyértelmű, hogy a tölteléket együtt haraphatjuk a sütemény tésztájával. Csupán "fedő story" volt a gyümölcsöt tartó tészta edény, hogy ne keljen annyit mosogatni!
Minden bizonnyal a mosogatás érdekelte legkevésbé a háziasszonyokat egy pite elkészítésénél, habár manapság én minden egyes érintetlen villának örülök a leszedett asztalon, de ez valami egészen másról szólt.
A 16. századtól jegyzik már a gyümölcsös piték készítését, de az nem is hasonlított a mai pitékhez. A tölteléket már izésítették, mi több fahéjjal, gyömbérrel is, de a tésztáját keményre gyúrták, hogy bent tartsa a hőt és finomra párolja, érlelje a benne sülő gyümölcsöket. Cukor híján kissé fanyar desszert a húsok egyik körete volt, de ez nem tűnik ma olyan tragikusnak. Ellenben, mikor bekúszott a cukor a polgári családok asztalára is – hiszen, Mátyás király és Beatrix asztalán már a 15. században aranyfa díszelgett cukormázból angyalokkal és mókusokkal az ágain –, akkor kezdett puhulni a piték tésztája is! Minden bizonnyal nem csak puhább lett az édes kristályoktól, hanem finomabb is, hiszen egy kemény, íztelen tésztát senki sem rágcsált szívesen. Ettől kezdve érkeztek meg a töltelékek jobbnál jobb változatai. A klasszikus almással kezdődött minden piterajongó karrierje, amit most már az egész világon készítenek különböző receptek alapján, mégis Magyarország közkedvelt fajtája, saját kutatási eredményeim alapján, a túrós pite. A kutatásom legegyszerűbb módja pedig az volt, hogy barátaim, családtagjaim, kollégáim nagy többségben ezt választanák a pékségben, ha nem fogyott volna el!
Bevásárló lista
Tészta
250 g liszt (BL55)
125 g vaj
1 evőkanál tejföl
1 tojás
Töltelék
500 g darabos túró
1 dl tejföl
2 db tojás
2 csomag vaníliás cukor
csipet só
egy citrom reszelt héja
1 evőkanál kristálycukor
300 g meggy
Elkészítés
1- A tésztához elmorzsoljuk a hideg, kockákra vágott vajat a liszttel, majd nyújtható tésztát gyúrunk belőle a folyékony hozzávalókkal. Minimum 30 percet hűtőben pihentetjük.
2- A töltelékhez mindent kikeverünk egy tálban, a sütőt pedig előmelegítjük 180 fokra.
A tésztát elfelezzük, mindkét felét kinyújtjuk, az egyikkel kibéleljük a már sütőpapírral kibélelt 20×20-as tepsit, ráöntjük a túrós tölteléket és betakarjuk a tészta másik felével.
3- Lekenjük tojással a tészta tetejét és villával megszurkáljuk, hogy a levegő távozhasson sülés közben.
4- Pirulásig, körülbelül 35 percig sütjük.