Hirdetés
Győr+
2018.03.15. 09:47

Kossuth-kenyér

Mindig érdekes, hogy egykor nagyjaink mit szerettek, mit ettek, miért nevezték el pont azt az ételt róluk. A Kossuth-kifli már ismert, de egy kis kutatással találunk még ínyencségeket, amit a magyar szabadságharc egyik vezéréről kapták nevüket és a recepteket azóta is őrzik!

Hirdetés

Az ifjú ügyvéd úr, hiszen szakmáját tekintve kezdetben a jogi pályát választotta, gyakran töltötte idejét vendéglőkben. Válogatós nem volt éppen, ezért bármit szívesen fogadott, kipróbált, amit ajánlottak neki, de azért voltak kedvenc fogásai! Például, a mai szlovák fővárosban, Pozsonyban töltött ideje alatt, Palugyay Jakab Vasforrás nevű vendéglőjében, még ifjú korában gyakorta kérte a helyi diós és mákos pozsonyi kiflit, aminek azonban volt akkor egy mandulás változata, ez a ma jól ismert: Kossuth kifli. Félhold alakú, mandulával megszórt, piskótaalapú finomság, ami egyszerű, gyors és szapora.

 

Hirdetés

 

Kossuth rajongott Palugyay kosztjáért, ezért mikor 1848-ban átvette az éttermes a Zöld fogadót is, Kossuth oda is követte és az ebédeket ezután ott fogyasztotta. Később ennek az étteremnek az erkélyéről mutatta be az első magyar független kormány miniszterelnökét is, Batthyány Lajost! A kölcsönös szimpátia fennmaradt és a vendéglősök gyakran jártak a kedvében szeretett politikusuknak, főként, hogy minden alkalommal, hangos szóval dicsérte főztjüket. Elsőként, a már említett, mandulás piskóta kiflit nevezték el Kossuth kiflinek, majd a kedvelt, szaftos rostélyosát és végül megszületett a Kossuth- kenyér receptje is. Utóbbi a konyha nemes egyszerűsége volt, illatos magvak a kamrából, házi tojásból, ami már sütés közben kellette magát. A finomság olyannyira elhíresült, hogy a kor jellegzetes édessége lett, amit szárazsüteményként, kávé, tea mellé kínáltak még a Pilvax kávéházban is.

 

Bevásárló lista

• 5 dkg dió

• 2 db tojás

• 2 evőkanál kakaó

• 2 kiskanál fahéj

• 15 dkg liszt

• 5 dkg mazsola

• Bővített verzióban: +5 dkg étcsokoládé, 3 dkg kandírozott narancs, 5 dkg mandula, 1 evőkanál vaj, viszont kakaó nélkül)

 

Elkészítés

1- A tojássárgáját felverjük a cukorral, fahéjjal, magvakkal, liszttel fehéredésig.

2- A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük fel és apránként hozzáadjuk a sárga masszához.

3- Belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat és az aprított csokoládét.

4- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy őzgerincformát kivajazunk, lisztezünk.

5- Tűpróbával ugyan, de 35 percig sütjük.

Az alap receptet én is kicsit kibővítettem, hiszen ez is feladatunk, megőrizni kiválóságainkat, értékeinket de fejleszteni mindazt, ha az még jobbá teheti!

 

#szarkazsófi

 

 

likeold
a fb oldalunkat